Jakab Ferenc: száz százalék, hogy megjelenik az Omikron-variáns Magyarországon

2021. november 29. 08:24 2021. nov. 29. 08:24

„Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője elmondta: azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, az úgynevezett Omikron-variánsról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a Delta-variánsban összesen nyolc mutáció van. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A virológus hallotta az oltástagadók között terjedő információt, hogy miért oltanak a járvány közepén. Szerinte vannak olyan vírusok, amikor nem szabad ráoltani, ha előtte vagy utána valószínűsíthető a vírusfertőzés, de a koronavírus nem ilyen. A mutáció és a variánsok kialakulása nem az oltások miatt jelenik meg – hangsúlyozta.

Sváby András kérdésére, miszerint elvárható-e a gyógyszergyártóktól, hogy pillanatok alatt az Omikron elleni hatóanyagot kezdjék el kifejleszteni, a virológus azt válaszolta: biztos abban, hogy dolgoznak rajta, és néhány hét alatt át lehet állni, hiszen a technológia kézben van.

Úgy gondolja, az oltások mennyiségének is van egy határa, és hosszú távú vizsgálatok fogják megelőzni azt, hogy hány oltást és milyen ütemben kell adni ahhoz, hogy védve legyenek az emberek. „Egy biztos, jelen pillanatban a járvány közepén állunk, egyáltalán nem látszik a vége. Azt kell tenni, ami a leghatékonyabb: oltani. Az NNK sajtóhivatalának közlése szerint még nem detektálta az Omikron-variánst Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ” – fogalmazott Jakab Ferenc. Hozzátette: a maszkhordással, távolságtartással és az oltással lehet véget vetni a járványnak.

„Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légiközlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni” – magyarázta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy megkaphat-e egyszerre több vírust egy ember, azt mondta: elvi lehetősége megvan, azonban nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen megtörténjen.

Ez is érdekelhet: Merkely Béla: a nyugodt karácsony azon múlik, hányan veszik fel a harmadik oltást

Az elképzelhető – a virológus szerint –, hogy a kezdeti 96 százalékos hatékonyságról leesik egy oltóanyag hatékonysága 50 százalékra bizonyos variánssal szemben, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még mindig több mint a semmi.

Több országban is jelen van már az Omikron-variáns. Az NNK sajtóhivatalának közlése szerint még nem detektálták az Omikron-variánst Magyarországon a jelenlévő mintákban.Jakab Ferenc szerint száz százalék, hogy megjelenik nálunk is.

„Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor” – fejtette ki a virológus. Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy a járványügynek most az a feladata, hogy a variánsokat vizsgálja.

Úgy véli, az oltásokkal párhuzamosan kell fejleszteni a gyógyszereket is. Mint mondta: hosszú távon biztos lesz olyan gyógyszer, hogy a vírus replikációs ciklusának ütemét szakítja meg és ezzel állítja meg a vírusfertőzést. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Forrás: atv.hu