Jár az oltás és a Favipiravir akkor is, ha érvénytelen a taj-szám

2021. április 13. 10:37 2021. ápr. 13. 10:37

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a Favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a taj-számát -–mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Az adóhivatal április 7-ig csaknem 66 ezer olyan magánszemély adatát adta át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), akik úgy halmoztak fel hat havi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket sem jelezték. Pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben – hangsúlyozta az államtitkár.

Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt, az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az érintettek – tette hozzá Izer Norbert.

A járuléktartozás rendezésére elegendő időt biztosítva – február 13-a helyett – március 10-én adta át a több mint hat havi tartozók adatait az adóhivatal a NEAK-nak.

Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek taj-számát, ami azzal jár együtt, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen már nem vehetik igénybe – idézte fel az államtitkár.

Mint mondta: most, a koronavírus-járványban az a legfontosabb, hogy mindenki megkaphassa a védőoltást és a betegség elleni gyógyszer is eljuthasson azokhoz, akiknek szükségük van rá. Ezért a taj-szám esetleges érvénytelenítése ebben a két esetben nem jár negatív következményekkel.

Az államtitkár kitért arra is, hogy március 10-e óta a két szerv között az adatátadás folyamatos, naponta történik. Aki rendezi a tartozását, annak a lehető leggyorsabban újra érvényessé válik a taj-száma.

Április 7-ig már mintegy ötezer magánszemély rendezte a tartozását. A tartozást nemcsak fizetéssel lehet rendezni. Azok, akik vagyoni, jövedelmi helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi nyolcezer forintot – amely Európában a legalacsonyabb kötelezettség – és nem felelnek meg a szociális rászorultság jogszabályi feltételeinek, pótlékmentes részletfizetést, de akár az egész tartozás elengedését is kérhetik a NAV-tól – részletezte az államtitkár.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt