Javaslatcsomagot terjeszt be az MSZP a koronavírus kapcsán

2020. március 12. 16:41 2020. márc. 12. 16:41

Az MSZP az egészségügyet, a munkavállalókat, az időseket és a gyerekeket érintő javaslatcsomagot terjeszt be a koronavírus miatt az Országgyűlésnek - közölte az ellenzéki párt elnöke, frakcióvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan bejelentette azt is, hogy elmarad pártja szombatra tervezett kongresszusa.

A politikus a válság gazdasági és társadalmi hatásainak mérséklése érdekében javasolta az azonnali rezsicsökkentést, a munkanélküli ellátás idejének növelését, azonnali, 6,5 százalékos nyugdíjemelést és kézfertőtlenítők kihelyezését a tömegközlekedési eszközökön.

Az esetleges iskolabezárások miatt a szülők érdekében kezdeményezte a munkaügyi szabályok módosítását. Nagyobb szerepvállalásra, a termeléskiesés ellenére munkavállalóik megtartására szólította fel a multinacionális cégeket, amelyek az elmúlt években 1000 milliárd forintot hordtak ki az országból.

Tóth Bertalan azt mondta, a jogszabályok és bírósági határozatok kötelezik az MSZP-t alapszabálya módosítására, és bár tudták volna biztosítani a szabadtéri kongresszus feltételeit, de belső konzultációk után a szombatra tervezett kongresszust elhalasztják.

Kérdésre válaszolva elmondta, a halasztásról az elnökség pénteken dönt, mivel megtalálták azokat a jogi megoldásokat, amely az alapszabály módosításának csúszása miatt megvédi az MSZP-t az ügyészség és a számvevőszék vegzálásától.

Az MSZP elnöke a koronavírussal kapcsolatos javaslataikról közölte, azért nyújtják be hétfőn a parlamentnek azokat országgyűlési határozati javaslat formájába, mert úgy látják, a kormány késve hozta meg intézkedéseit, amelyek elégtelenek.

Kezdeményezte, hogy a kormány azonnal erősítse meg a háziorvosi rendszert, a prevenciós szolgáltatásokat, továbbá használják a szűrőbuszokat a koronavírustesztekre. Megjegyezte, a környező országokban nagyságrendekkel több tesztet végeztek el.

Gyorsítani kell az egészségügyi intézmények, kórházak műszerbeszerzéseit, minden közintézményt és tömegközlekedési járművet el kell látni kézfertőtlenítővel és kötelezővé kell tenni a kézfertőtlenítést - sorolta javaslataikat. Hozzátette: a kormány a veszélyhelyzet időtartamára függessze fel az e-receptek kiadását, amelyet csak személyesen vagy meghatalmazott útján lehet kiváltani.

Elmondta, fel kell mérni az ország gyógyszerkészleteit, esetleg fel kell halmozni a készítményeket.

A munkavállalókat védő csomagjuk részeként beszélt azon követelésükről, hogy a kormány segítse a kis- és közepesvállalkozásokat, a nagyvállalatokat és a multinacionális cégeket kötelezzék a munkahelyek megtartására. Tóth Bertalan szerint a tavalyi beszámolók alapján ezek a cégek több ezer milliárd forintnyi adózás előtti eredményt értek el. Nem akarunk elbocsátott OTP-, Audi-, BMW-, Suzuki-, Mol-alkalmazottal találkozni, ha az elmúlt években ekkora nyereséget könyveltek el - hangoztatta.

Háromról kilenc hónapra kell növelni a munkanélküli ellátás idejét, olyan jövedelempótló támogatást kell adni a munkájukat elvesztőknek, amiből meg tudnak élni - mondta. Hozzátette: az önkormányzatoknak is forrást kell biztosítani, hogy veszélyhelyzet idején el tudják látni feladataikat; a vállalkozásokat a szociális hozzájárulási adó elengedésével lehetne segíteni.

A pártelnök szerint az Országgyűlésnek rendezni kell a járvány miatti karantén munkajogi szabályait. Megjegyezte, sok munkaadó már most is önkéntes karanténba küldi munkavállalóit fizetés nélkül.

Az idősek megsegítése érdekében az inflációt és az átlagbéreket is figyelembe vevő, azonnali 6,5 százalékos nyugdíjemelést, a nyugdíjprémium mielőbbi kifizetését követelte. Azonnali rezsicsökkentést is szorgalmazott, mert szerinte az olajáresés brutális árcsökkenést hozott az energiaszektorban. Hozzátette: legalább a veszélyhelyzet idejére csökkentsék átlagfogyasztásig 32 százalékkal a gáz, 10-10 százalékkal villamos energia és a távhő árát.

Tóth Bertalan közölte, azonnali hatállyal fel kell függeszteni a kilakoltatásokat, azt is meg kell oldani, hogy ha bezárnak az iskolák, eljusson a rászoruló gyerekekhez az étel.

A szülőket védő csomag részeként beszélt arról, olyan jogi szabályozást kell kidolgozni az esetleges iskolabezárás idejére, hogy a szülőknek lehetőségük legyen felváltva otthon maradni és ne okozzon ez számukra jövedelemkiesést. Egyedülálló szülők esetében bizonyos feltételek mellett biztosítani kell az oktatási intézményekben a gyermekfelügyeletet - tette hozzá.

Tóth Bertalan javaslataik költségvetési forrásairól szólva azt mondta, a kormány mai napig nem hajlandó letenni a 150 milliárd forintos propagandatervéről, "a hazug közmédiának" 100 milliárd forintot biztosít. A kormány határon kívül stadionokat, kórházakat és minden olyan beruházást megvalósít, amelyből saját oligarchahálózata gazdagodik - közölte, hozzátéve, több száz milliárd forintról van szó.

Forrás: MTI