Jobbik:  "orosz rulettet játszanak a sofőrökkel és az utasokkal" a Volánbusznál"

2020. február 12. 12:01 2020. feb. 12. 12:01

A buszvezetők túlterhelésével "orosz rulettet játszanak a sofőrökkel és az utasokkal" a Volánbusznál - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki elfogadhatatlannak nevezte a cégnél uralkodó munkakörülményeket.

Az ellenzéki politikus szerint a sofőrök heti 40 órás munkaidejét nem egyszer 16-18 órás "műszakokba" szervezik, amit gyakran 20-25 évet kiszolgált, másfél-kétmillió kilométert futott, rossz műszaki állapotú, gyakran elromló buszokon kell tölteniük.

"Nem engedhetjük meg, hogy kimerült és folyamatosan átvezényelt sofőrök kockáztassák saját maguk és utasaik életét"

- hangsúlyozta a jobbikos képviselő.

Bana Tibor példaként hozta fel, hogy nem kell rögzíteni a vezető pihenőidejét az ötven kilométernél rövidebb utakon, ami viszont azt jelenti, hogy több, ennél valamivel rövidebb útba szervezve megugorhat a munkateher.

Jelezte: tudomása szerint abban az esetben, ha nem változnak a munkakörülmények, és nem emelik az általa megalázóan alacsonynak nevezett béreket, több ezer buszvezető hajlandó ügyvédi letétbe helyezni felmondását, vagy  szervezetten, egy időben, több százan betegszabadságra menni.

 "Ha a kormánynak a magyarok az elsődlegesek, akkor legyenek fontosak a magyar buszvezetők és a magyar utazóközönség is"

- szólított fel Bana Tibor.

Forrás: MTI