Joe Biden az USA új elnöke

2020. november 7. 19:09 2020. nov. 7. 19:09

Elképesztő feszültségekkel övezett elnökválasztáson nyert a demokrata Joe Biden a republikánus Donald Trumppal szemben, így ő lesz a 325 milliós Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Trump, hozva a tőle megszokott stílust, minden bizonyíték nélkül csalást kiáltva szította a tüzet, a szavazatok számlálásának leállítását követelte Twitteren, még azt is bejelentette - minden szempontból valótlanul -, hogy nyert, csak hát nem. A demokrata jelölt sikerének hírére Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt írta, pártállástól függetlenül mindenkit megnyugtathat, hogy Biden "nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát”.

Biden győzelmét az MTI híre szerint elsőként a CNN jelentette be, miután Pennsylvaniában is sikerült fordítania. A hírcsatorna összesítése szerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 szavazatot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott.

A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat. Négy államban még formálisan nem biztos az eredmény, de komoly magabiztossággal lehet projektálni a végkimenetelt. Nevadában a voksok 93 százalékát számolták már meg, és Biden mintegy 32 ezer vokssal, 1,8 százalékponttal vezet.

A szomszédos Arizonában mintegy 20 ezer szavazat Biden előnye, ami 0,6 százalékpontos különbség. A délkeleti Georgiában a legkisebb az elnök demokrata párti kihívójának előnye. Ott a voksok 99 százalékát számolták már össze, és Bidenre mindössze hétezerrel voksoltak többen, mint Trumpra. Észak-Karolinában Donald Trump vezet, mintegy 76 ezer szavazattal.

Még a Fox szerint sem kérdés, hogy Biden nyert

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatását bírja a CNN szerint, mig a hivatalban lévő elnök, Donald Trump 213 elektor támogatását bírja.

A Telex.hu azt írja, a CNN után minden vezető hírügynökség Bidennek adta a győzelmet, legutoljára Trump hűséges szekértolója, a Fox News jelentette ki, hogy nincs újabb négy éve kegyeltjüknek.

Trump enyhén szólva nehezen nyugszik bele, hogy ajtót mutattak neki. Korábban a Twitteren, mikor Biden több államban is elkezdett feljönni, a levélszavazatok számlálásának leállítását követelte, mindenféle konkrétum nélkül választási csalást emlegetett, majd nem sokkal kihívója sikerének bejelentése előtt kiposztolta, hogy ő nyert, méghozzá sokkal.

Ezt komolyan is gondolja, egy közleményt adott ki, melyben azt írja, az elnökválasztás nem ért véget, és a bíróságon folytatják. A BBC által megszólaltatott szakértők szerint ez veszett fejsze nyele, szinte nulla az esélye annak, hogy bírósági úton akár egyetlen államban megfordulna az állás, nem beszélve a teljes végeredményről.

A Telex.hu a CNN-re hivatkozva azt írja, Trump nem fogja megtartani az udvariassági, a leköszönő és a regnáló elnök közötti találkozót, mely három nappal az elnökválasztás eredménye után lenne esedékes, mivel nem ismeri el győztesnek Bident. 

Joe Biden közleményt adott ki, melyben köszöni a bizalmat, megjegyezte, az akadályok ellenére rekordsokan szavaztak, újra bebizonyítva, hogy a demokrácia mélyen Amerika szívében dobog. "A kampány végeztével itt az ideje, hogy a haragot és a durva retorikát félretegyük együtt, egy nemzetként. Itt az idő, hogy Amerika egyesüljön. És meggyógyuljon. Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok. És nincsen semmi, amit ne tudnánk megcsinálni, ha együtt csináljuk.” - idézte a leendő elnök sorait a Telex.hu.


Nem lesz könnyű dolga

A 444.hu megjegyzi, Biden rendkívül nehéz helyzetben lett elnök: a koronavírus óriási károkat okozott, rengetegen meghaltak, tömegek veszítették el a munkájukat, főként a szegényebb rétegek  közül váltak sokan állástalanná. A demokrata aspiráns a kampányban azt ígérte, százezer embert állít munkába a járvány ellen, elsősorban tesztelések megsokszorozását bízva rájuk. Azt is mondta, hogy állami egészségbiztosításhoz jutnak, akik a járvány miatt veszítették el munkájukat, a gyermeket nevelő családok és a fogyatékkal élők pedig újfajta támogatásokat kapnak. A járvány miatt bajba került cégeket kedvezményes hitelekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segíteni.

Másik nagy ígérete a zöld fordulat: 2035-re karbonsemlegessé tenné az USA áramtermelését, 2050-re pedig, ahogy az Európai Unió is tervezi, eljönne a zéró kibocsátás minden területen, és vissza akarja léptetni az USA-t  párizsi egyezménybe, ahonnan Trump vezette ki a kontinensnyi országot.

Biden a gépkarabélyok lakossági forgalmazásának tiltását is beígérte, a lakosságnál lévő fegyvereket nem kobozná el, de aki beváltja a sajátját, pénzt kapna érte. Azt is ígérte, hogy visszaállítja az USA-ba vetett bizalmat az ország régi szövetségeseiben, akiket Trump politikája és kötekedései elidegenítettek. Ez a cikk szerint elsősorban a német - , dél-koreai - és japán kapcsolatok javítását jelentheti. 
 

Karácsony Gergely: Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán kommentálta Joe Biden győzelmét. 

"Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek. Hasonlóan fontos, hogy Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés, ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált. Pártállástól függetlenül mindannyiunkat megnyugtathat, hogy Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát. Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak. Joe Bidennel visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket"

- írta.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP/MTI/Telex.hu/444.hu

(Címlapkép: Facebook/Joe Biden)