Jogerősen nyertek Kunhalmiék az MTVA elleni perben

2020. február 13. 12:57 2020. feb. 13. 12:57

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is kimondta: az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak a közmédia épületében 2018. decemberében, így a biztonságiaknak nem kellett volna erőszakkal eltávolítani őket.

Jogerős ítélet született az öt országgyűlési képviselő által az MTVA ellen indított perben, amiből most már egyértelműen következik, hogy a biztonságiaknak nem lett volna szabad erőszakkal eltávolítani őket a közmédia épületéből.

Mint emlékezetes, a 2018. decemberi országos tüntetések idején az ellenzéki politikusok – képviselői jogosítványukat felhasználva – azért mentek be az MTVA Kunigunda utcai épületébe, hogy beolvassák a tüntetők követeléseit többek között a rabszolgatörvénnyel és a különbíróságok felállításával kapcsolatban. Kívánságuk nem teljesült, ezért az épületben töltötték az éjszakát.

A területileg illetékes óbudai jegyző Papp Dániel MTVA-vezérigazgató kérésére birtokvédelmi eljárást indított, a képviselők egy része pedig részben önszántából elhagyta az épületet. Aki maradt, azzal szemben a biztonsági személyzet erőszakot alkalmazott. Akkor az ügyészség a képviselők ellen közérdekű üzem megzavarása miatt nyomozást is indított.

Az elsőfokú bírósági ítélet elutasította az intézkedés alapját képező jegyzői határozatot, megállapította, hogy az ellenzéki országgyűlési képviselők jogszerűen mentek be az épületbe. A bíróság azt is kimondta, hogy az MTVA nem bizonyította, hogy a közmédia működését aránytalanul zavarta volna, ha a képviselők beolvassák a követeléseiket.

Ezt a döntést hagyta most jóvá a Fővárosi Törvényszék másodfokon, ez a határozat pedig már jogerős.

A döntéssel teljesen elégedett vagyok, ezt vártam a bíróságtól – mondta a Hírklikknek Litresits András, az ellenzéki képviselők ügyvédje, aki hozzátette: kíváncsian várja, hogy az MTVA a Kúria elé viszi-e az ügyet.

Forrás: hirklikk.hu