"Jogi nonszensz, hogy egy önkéntes oltás előfeltétele egy kötelezőnek mondott, adminisztratív aktus"

2021. január 12. 07:29 2021. jan. 12. 07:29

Regisztrálni, vagy nem regisztrálni. Sokak tették fel maguknak az elmúlt pár hétben ezt a kérdést Eleinte arról volt szó, hogy aki regisztrál, az előbb kaphat oltást, de nem kötelező regisztrálni. Rogán Antal azt nyilatkozta, aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorba”, míg Simicskó István pedig azt mondta, „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”. Mára kiderült, az Operatív Törzs meg is erősítette, "mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján. Természetesen a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben". De kimondhatja-e önmagától az Operatív Törzs, mindenkinek regisztrálni kell az oltáshoz? ("mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát, vagy még veszély helyzetben is kell hozni legalább egy kormányrendelet róla? Magyar György ügyvéd szerint rendelkezni kell róla. Az alábbiakban a regisztráció történetét szedtük időrendbe, és cikkünk végén Magyar György is bővebben kifejti az álláspontját.

2020. december 7.  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldaláról kiderült, már lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon a koronavírus elleni oltásra. Szentkirályi Alexandra az írta, „Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni, ami a koronavírus elleni vakcinák beszerzését illeti. Azért dolgozunk, hogy mielőbb legyen biztonságos oltóanyag, hiszen ez az igazi megoldás a koronavírus-elleni küzdelemben.” Közölte: fontos, hogy az oltás ingyenes, államilag szervezett lesz, és a beadás önkéntes alapon fog működni. Az oldalon nemcsak regisztrálni lehet, de egyéb információk is olvashatók a védőoltásokról és a beadás jövőbeni időpontjáról is. Az oltás terv szerint zajlik majd, a sorrendet nem a regisztráció ideje határozza meg: elsőbbséget élveznek majd a védekezésben részt vevők és a veszélyeztetett csoportba tartozók. A 60 év feletti nyugdíjasokat Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben keresi meg az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatoltak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni

Országos tisztifőorvos: elindult a regisztráció a védőoltásra

2020. december 08. Az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján bejelentette: a vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra. Müller Cecília azt mondta, a regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni, mert a kapcsolattartási adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással - emelte ki. Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzése érdekében, eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le a különböző gyártóknál. Müller Cecília elmondta azt is, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek. Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését. A vakcinák közül nem lehet választani.


 

2020. december 12. Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a kormány Facebook-oldalán közölte, több  mint 2 millió nyugdíjas postai úton is regisztrálhat a koronavírus elleni oltásra. Dömötör Csaba videójában elmondta: az erről szóló küldemények kézbesítése már megkezdődött és várhatóan az év utolsó hetéig tart. A levélben lesz egy tájékoztató Müller Cecília országos tisztifőorvostól, a regisztrációs űrlap, és egy előre megcímzett válaszboríték. A visszaküldés ingyenes. Az oltás ingyenes és önkéntes lesz, ami azt is jelenti, hogy ha valaki jelentkezett, akkor az nem jelent kötelezettséget. Mindenkit arra bíztatnak, hogy regisztráljon. „Napról napra közelebb kerülünk a tömeges oltáshoz, addig is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít”.

A kormányzati portálon azt írták: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a www.vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasok számára a posta már elkezdte kézbesíteni azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.    

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán közzétett videójában kifejtette: a vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult az oltásra a regisztráció, amelyet számítógépről vagy akár mobiltelefonról is meg lehet tenni. A védőoltás önkéntes és ingyenes lesz, de nem a regisztráció sorrendjében történik majd a beadása, hanem az oltási terv szerint. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek. Hozzátette: ha valaki regisztrál, utána még meggondolhatja magát, ha mégsem szeretné magát beoltatni. A hatvanévesnél idősebb nyugdíjasok postán is megkapják az íveket, amelyeket kitöltve ingyenesen vissza is küldhetnek. A kormányszóvivő az online kitöltés menetét is bemutatja a videóban. A regisztráló gomb megnyomása után megjelenik egy űrlap. Az igényléshez meg kell adni a nevet, a lakcímet, az életkort, a TAJ-számot, az emailcímet, és a telefonszámot. Kitért arra is, hogy a regisztráció az igények felmérése mellett a vakcinával kapcsolatos legújabb információkról szóló közvetlen tájékoztatást is segíti. Ehhez az adatkezelési tájékoztató alatti rubrikát kell kipipálni, ez azonban nem kötelező. Szentkirályi Alexandra - aki már maga is megtette ezt - mindenkit bíztat a regisztrációra.

2020. december 14. A kormányzati portálon hangsúlyozták: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a www.vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasok számára a posta már elkezdte kézbesíteni azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók - tették hozzá.

2020. december 15. A kormányzati portálon hangsúlyozták: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a www.vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasoknak a posta már elkezdte kézbesíteni azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

2020. december 16. A kormányzati portálon kiemelték, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le - hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

2020. december 17. A kormányzati portálon kiemelték, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le - hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

2020. december 18. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, december 27-én vagy 28-án kezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása, első körben 35 ezer embernek elégséges mennyiség érkezik Magyarországra, és első helyen az egészségügyi dolgozókat oltják majd be a Dél-pesti Centrumkórházban és a megyei kórházakban. Megjegyezte: nem szeretné feladni az oltás önkéntes jellegét, senkit sem szeretnének oltásra kényszeríteni, az egészségügyben dolgozóktól viszont azt szeretné kérni, védjék meg magukat. A további oltásokról elmondta: a regisztrációnak lesz jelentősége, mert amikor tömegesen elérhetővé válik a vakcina, a regisztráció szerint fognak haladni. Ezért kérte az embereket az előjegyzésre. A kormányzati portálon azt írták már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le - hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

2020. december 19. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tudatta az MTI-vel.Budapest, 2020. december 19., szombat (MTI) - A kormány e-mailben tájékoztatja a vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztrálókat a védőoltások engedélyezési folyamatáról. A kormány eddig már 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál. A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd. Azok az állampolgárok kapnak tájékoztató levelet, akik a regisztráció során erre felhatalmazást adtak.

A kormányzati portálon azt írták: már több mint 200 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A nyugdíjasok decemberben kapják meg a levelet a regisztráció lehetőségéről. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, az oltási terv szerv szerint oltanak majd. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

2020. december 20. A kormányzati portálon kiemelték, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le - hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

2020. december 22. A kormányzati portálon azt írták, hogy már lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le - hangsúlyozták, hozzátéve: a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-videójában közölte: már 307 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra. Elmondta, változatlanul nagyon sokan keresik fel a www.vakcinainfo.gov.hu honlapot, ahol regisztrálni lehet. Hozzátette: ugyanakkor elkezdtek megérkezni azok a regisztrációk is, amelyeket postán adtak fel. „Az oltás önkéntes lesz, így értelemszerűen nagyon nagy a jelentősége annak, hogy tudjuk, kik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, a regisztráció ebben segít” Az első vakcinák várhatóan a két ünnep között érkeznek Magyarországra, és elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást.

2020. december 24. A kormányzati portálon tudatták, hogy már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. Hangsúlyozták: a kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Hozzátették: elsőként a Pfizer-vakcina kapott európai gyógyszerhatósági engedélyt, azzal kezdődhetnek meg a védőoltások december végén, elsőként az egészségügyi dolgozókkal, a lakosság tömeges oltására 2021-ben kerül sor. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.

2020. december 25. A kormányzati portálon azt írták: védőoltásra már több mint 300 ezren regisztráltak  a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasoknak december folyamán kézbesítik azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztat a regisztráció lehetőségéről.   

2020. december 29. Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi oldalán közölte: tovább, 598 ezerre nőtt a koronavírus elleni oltásra regisztrálók száma. Tájékoztatása szerint a vakcinainfo.gov.hu hivatalos internetes oldalon már 462 ezren jelezték igényüket, 136 ezer állampolgár pedig postai úton küldte vissza a regisztrációs lapot. Hangsúlyozta: az oltás önkéntes, ezért is fontos, hogy a hatóságok tudják, kik szeretnének élni a lehetőséggel, így fel tudják venni velük a kapcsolatot. Akik regisztrálnak, igény esetén rendszeres tájékoztatást kapnak az oltási program fejleményeiről. Az oltási terv alapján végzik majd a tömeges oltást, és az egészségügyi dolgozók oltása a napokban meg is kezdődött. Az államtitkár arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra, mert a vakcina hatékony eszköz a vírus elleni küzdelemben.

2020. december 31. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján örömét fejezte ki, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon, valamint levélben is sokan jelentkeztek a védőoltásra. Azt mondta: céljuk, hogy már az első negyedévben, ahogy érkeznek a vakcinaszállítmányok, minél több embert beolthassanak. Elmondta, hogy a jelenlegi 21-ről, jövő hétfőn 25-re bővítik az oltópontok számát. Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói következnek, majd a krónikus betegségben szenvedők, után pedig a kritikus infrastruktúra területe következik. A tisztifőorvos jelezte: a védőoltás változatlanul önkéntes.

2021. január 6. Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán jelentette: egyre nagyobb az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt, már több mint egymillióan regisztráltak. Az interneten 632 ezren regisztráltak, 391 ezren pedig postán küldték vissza a regisztrációs lapot. Mindenkit arra biztatnak, ha még nem tette meg, regisztráljon az oltásra.

2021. január 10. Az LMP azt szeretné, hogy regisztráció nélkül hozzá lehessen jutni a koronavírus elleni vakcinához - mondta az ellenzéki párt társelnöke, Kanász-Nagy Máté online sajtótájékoztatóján. Felszólította a kormányt, hogy beszéljenek egyértelműen arról: kell-e regisztráció a koronavírus elleni védőoltás felvételéhez. Az LMP azt az álláspontot képviseli, hogy mindenki szabadon, kötöttségektől mentesen, minél könnyebben juthasson hozzá az oltáshoz, és nem szeretnék, hogy kötelező legyen a regisztráció annak, aki meg akarja kapni a vakcinát. Kanász-Nagy Máté szerint a vakcina iránti bizalmat növeli, ha nem kötik regisztrációhoz az oltást.

2021. január 10. Nyugat.hu Az oltás önkéntes, továbbra is kétféle módon, online regisztrációval és postai úton lehet jelentkezni rá, de aki oltást akar, annak muszáj regisztrálnia. A 444.hu egyik olvasójának levelére reagálva Kelemen Erzsébet helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos azt írja, hogy „aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így az esetleges igény a népegészségügynek nem juthat tudomására”.

Az operatív törzs az Index megkeresésére megerősítőleg azt közölte, hogy „mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján. Természetesen a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben”.

2021.január 10. ATV A mai napig nem kaptak semmilyen tájékoztatást a háziorvosok azzal kapcsolatban, hogy nekik kell-e megszervezniük pácienseik beoltását, és ha igen, akkor azt hogyan. Több háziorvos pedig arra kérte betegeit, hogy jelezzék, be szeretnék-e oltatni magukat. Az Operatív Törzsnél nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy az aki háziorvosánál regisztrál, kaphat-e oltást. Általánosságban azt írták Hiradónknak: „aki nem jelzi igényét, nem kap oltást. A kormányzati honlapon ugyanakkor az olvasható, hogy a regisztráció nem más, mint igényfelmérés.” A regisztrációhoz kötött oltásokról és a háziorvosok szerepéről érdeklődtünk az operatív törzsnél. Többek között azt szerettük volna megtudni, hogy változott-e valami Müller Cecília korábbi, regisztrációval kapcsolatos kijelentése óta, illetve hogy kaphatnak-e oltást azok, akik a háziorvosuk felé jelzik igényüket. Erre konkrétan nem válaszoltak: csak annyit írtak, hogy aki oltást akar, annak regisztrálnia kell, de azt nem részletezték, hogy ezt a háziorvosnál is meg lehet-e tenni. Azt még hozzátették: a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben.

2021. január 11. A Hírklikk kérdésére, miszerint kimondhatja-e önmagától, saját hatáskörben az Operatív Törzs, hogy regisztrálni kell mindenkinek az oltáshoz, vagy még veszély helyzetben is kell legalább egy kormányrendelet róla, Magyar György azt válaszolta: „Rendelkezni kell róla.”

Az egy mondatos választ a következőkkel egészítette ki: Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény [a továbbiakban: Eütv.] sorolja fel a betegjogokat, amelyek alapvető és elidegeníthetetlen emberi – személyiségi – jogok is egyben. Az Eütv. 6-7. §-ai az alábbaikat rögzítik:

„Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.

Minden betegnek joga van – jogszabályban meghatározott keretek között – az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.”

Amennyiben az oltást egyébként felvenni szándékozók között, a járványügyi intézkedések eredményességéért politikai felelősséggel tartozó kormányzat, adminisztratív jellegű intézkedésekkel, például regisztrációval szelektálni fog, akkor az oltási eljárás már önkényesnek mondható, mert megsérti az egyenlő bánásmód követelményét, hiszen nem egészségügyi, szakmai alapon rendeli el az oltóanyag felhasználását. Ez a fajta oltási mechanizmus önkényes lesz azért is, mert a fent idézett betegjogokat is megsérti, ekként az Alaptörvénnyel is ellentétes lesz.

A járványügyi intézkedések célja természetesen a COVID-19 járvány, illetőleg annak valamennyi hátrányos hatásának megelőzése és elhárítása. Ennek keretében az emberi jogokra, így a betegjogokra is figyelemmel kell lenni. A világ országai nagyobbrészt erre tekintettel járnak el, és ilyen megfontolások mellett szervezi meg járványügyi intézkedéseit az Európai Unió is.

Bár a tömeges oltás még világszerte csak a kezdeti fázisában tart, már felmerültek olyan javaslatok, amelyek jogkövetkezményt fűznének az oltás felvételéhez, pl. tömegrendezvényen való részvételnek, vagy külföldi utazásnak stb. is az oltás megléte lenne az előfeltétele. Mivel az oltás jogkövetkezményekkel jár, vagyis előnyökkel és joghátrányokkal, ezért ezeket a jogkövetkezményeket jogszabályokkal, jogszabályokban indokolt rendezni.

Jogi nonszensz, hogy egy önkéntes oltás előfeltétele egy kötelezőnek mondott, adminisztratív aktus, amelyet egyébként semmilyen jogszabály sem rögzít.

Erre tekintettel kijelenthető, hogy a kormány járványügyi intézkedései közül az előzetes regisztráció ötlete is olyan, amely éppen az oltással szembeni bizalmatlanságot növeli a társadalom széles körében, ahelyett hogy azt erősítené.

A kormányzati kommunikáció csatornáin keresztül számtalan alkalommal elhangzott, hogy a társadalmi védettség az ún. nyájimmunitással érhető el. Ehhez a társadalom több mint 50 százalékát be kell oltani. Számtalan kormányzati kommünikében elhangzott, hogy a kormány 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Nem tekinthető tehát hitelesnek az az érvelés, hogy a regisztráció célja az „igényfelmérés”, hiszen a 17,5 millió adag mindenképpen megérkezik, az már le is van kötve.

A magyar társadalomban a 16 éven felüliek számaránya nagyságrendileg 8 millió fő. A nyájimmunitás, ekként a társadalmi – és minden valószínűség szerint a lehető legnagyobb egyéni – védelem eléréséhez tehát több mint 4 millió állampolgárt kellene Magyarországon beoltani.

Alappal vetődik fel a kérdés: amennyiben ez az eredményes járványügyi intézkedés alapja és az ehhez szükséges mennyiségű oltóanyag már le is van kötve, akkor hogyan lehet ezt egy előzetes – jogilag sem szabályozott – regisztráció bizonytalanságától függővé tenni?

Mindezen körülmények okozzák azt a társadalomban jól érezhető bizonytalanságot és bizalmatlanságot, ami a járvány valamennyi káros hatása ellenére mégsem teszi motiválttá az embereket az előzetes regisztrációra és úgy tűnik az oltás önkéntes felvételére sem, ami igen komoly probléma.

A fentiek alapján a kormánynak és a tekintélyes költségvetésből működő kormányzati kommunikációnak tehát bőven lenne még tennivalója az oltás népszerűsítésével és az alaptalan félelmek eloszlatásával kapcsolatban, amelynek nem jó eszköze, ha egy jogilag nem szabályozott intézmény (regisztráció) következményeivel fenyegetik az érintetteket.

Szerző: Millei Ilona 

Forrás: Hírklikk