Jön az újabb Jobbik-szakadás?

2022. augusztus 10. 12:42 2022. aug. 10. 12:42

Egyes információk szerint augusztus 20-án új pártot jelent be Jakab Péter, aki leváltása óta látványosan kerüli a Jobbikot. Az új pártelnök, Gyöngyösi Márton nem számít pártszakadásra, négy jobbikos alapszervezet azonban már feloszlott Jakab „feláldozása” miatt.

Augusztus 20-án jelentheti be Jakab Péter az új pártja megalakulását – állítja Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke. Az információ más forrásból is eljutott a Telexhez, de Jakab Péter és a környezete nem erősítette meg.

Jakab Pétert az áprilisi választás után pár héttel még nagy arányban választották újra a Jobbik elnökének, és az új parlamenti ciklust is frakcióvezetőként kezdte. Pár héttel később azonban belső harcokra hivatkozva bejelentette a lemondását. „A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok” – indokolta döntését Jakab.

Pártelnöki lemondása óta látványosan kerüli a Jobbikot Jakab Péter: Facebook-oldalán nem használja a Jobbik nevét, logóját, nem osztja a párt aktuális üzeneteit, és saját közleményeit a párt sajtóirodája helyett asszisztense, Molnár Enikő küldi ki az újságíróknak. A frakció munkájából teljesen kivonta magát Jakab.

Minden jel szerint új párt építésébe kezdett korábbi kabinetfőnökével, Molnár Enikővel, aki a Jobbik szerint rossz tanácsokat ad neki. „Maradok a nép pártján” – írja hetek óta szinte minden bejegyzésében Jakab, de új Facebook-oldalt is indított A Nép Pártján címmel. Az elmúlt napokban országjárásba kezdett, és a pártjától külön indított petíciót a rezsiemelés ellen, amit nehéz nem úgy értelmezni, mint hogy támogatói adatokat gyűjt egy új párthoz.

Sokan követnék Jakab Pétert

„Ha Jakab Péter úgy döntene, hogy új pártot alapít, akkor nem csak én fogok vele menni, hanem jó eséllyel a kelet-magyarországi tagság jelentős része” – válaszolta a Telexnek Salamon Gergő, aki korábban a Jobbik Hajdú-Bihar megyei regionális igazgatója volt, és az ellenzék közös jelöltjeként indult az áprilisi országgyűlési választáson Hajdú-Bihar megye 3. választókerületében.

Bár a megyei szervezet éléről pár hete leváltották, Salamon úgy tudja, a helyi szervezetek 90-95 százaléka csatlakozna Jakab új pártjához, ami nagyjából 80-100 főt jelent. Szerinte Békésből, Borsodból és Szabolcsból is sokan követnék még a volt elnököt. Hogy lesz-e új párt, ő sem tudja, Jakab ugyanis még nem kereste meg ezzel a tervvel. Ha így tenne, Salamon könnyen dobbantana a Jobbikból.

„Jakab Péter tevékenységét mindenben támogatom” – mondta a portálnak Zágráb Nándor, a Jobbik nagykőrösi önkormányzati képviselője. Ő sem erősítette meg, hogy a Jobbik volt elnöke új pártot jelentene be augusztus 20-án. Zágráb Nándor szerint A Nép Pártján sokkal inkább egy párton belüli mozgalom, mint egy új párt. „Én azt támogatom, hogy a Jobbik és Jakab Péter közösen dolgozzon a továbbiakban is” – fogalmazott a Jobbik nemrég leváltott Pest megyei elnöke, akit Jakab Péter személyi asszisztensként foglalkoztatott korábban a frakció mellett, majd szerződését a választás után nem sokkal hosszabbította meg.

Zágráb abban bízik, hogy a volt elnök és a párt konfliktusát még fel lehet oldani valahogy. A Jobbik szerinte csak Jakabbal tud sikeres lenni, mert nincs még egy karizmatikus politikus a pártban.

(A Jobbik jövőjével kapcsolatban nyilatkozott a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus. Cikkünk ide kattintva olvasható.)