Jövő márciusig meghosszabbítják a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet

2017. augusztus 30. 15:27 2017. aug. 30. 15:27

Bár nem tolonganak tízezrek a déli határ mentén, mint két éve, a kormány mégis meghosszabbította 2018. március elejéig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A Magyar Helsinki Bizottság szerint már tavaly márciusban sem álltak meg a válsághelyzet bevezetésének feltételei.

A kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-ig meghosszabbítja - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormányülés szünetében az MTI-nek.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter múlt héten tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a nyáron bebizonyosodott, hogy a tömeges bevándorlás következtében nőtt Európában a terrorveszély, ezért a magyar emberek biztonsága érdekében továbbra is szükség van a határok szigorú ellenőrzésére.

A Magyar Helsinki Bizottság 2016. márciusában, mikor a kormány először bevezette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az országban, a következő állásfoglalást adta közre:

"A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet a menedékjogi törvényben foglalt feltételek alapján a kormány ma kizárólag akkor hirdethetné ki, ha:

  • A megelőző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be (vagy a megelőző két hétben napi 750, vagy egy hétben napi 800 menedékkérelmet regisztráltak volna átlagosan), vagy
  • A tranzitzónákban a megelőző egy hónapban napi átlagban 1 000 fő tartózkodott volna (vagy a megelőző két hétben napi 1 500 vagy egy hétben napi 1 600 fő tartózkodott volna átlagosan), vagy
  • Olyan migrációval összefüggő körülmény alakult ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott település közelében befogadó állomás található és ott zavargásra vagy erőszakos cselekményekre kerül sor"
  • - olvasható akkori közleményükben.

    Az elmúlt 30 napban a rendőrség honlapján található számláló szerint 288 illegálisan az országban tartózkodó menekültet fogtak el, a legtöbb embert, 55 főt augusztus 17-én.