Jövőre sem emeli a kormány a nyugdíjminimumot

2019. november 26. 09:59 2019. nov. 26. 09:59

2008 óta nem emelte meg semelyik kormány sem a nyugdíjak számításának alapját jelentő öregségi nyugdíjminimumot, és 2020-ban is marad ugyanúgy 28 500 forinton, mint az elmúlt években. Ez nemcsak a nyugdíjasoknak, de a különféle szociális ellátásokban részesülőknek sem jelent jót.

A Privátbankár cikke szerint 2020-ban sem várható, hogy a kormány megemeli az öregségi nyugdíjminimumot, amely 2008 óta 28 500 forintot jelent (azaz ennél kisebb teljes ellátást nem kaphatnak azok, akiknek megvan a megfelelő szolgálati idő és elérték a nyugdíjkorhatárt). Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték meg a legutóbbi Kormányinfón, ahol a miniszter azt nyilatkozta, hogy nincs ilyen javaslat a kormány előtt. 

2008 óta amúgy a minimálbér 69 ezer forintról 149 ezer forintra nőtt bruttóban, a havi bruttó átlagkereset is nőtt (a közel 199 ezer forintról közel 330ezer forintra), miközben az infláció 26,4 százalékos volt a tárgyalt időszakban. Ráadásul - emlékeztet a cikk - "az idősek kosarában meghatározó élelmiszerek az elmúlt években nagyobb mértékben drágultak, mint a társadalom teljes kosara."

Az öregségi nyugdíjminimum a lap szerint mostanra már nincs hatással a nyugdíjasok többségére, ugyanis az átlagnyugdíj 135 ezer forint körül van, ám az emelése pár ezer nyugdíjasnak így is segítség tudna lenni.

Az öregségi nyugdíjminimum azonban nemcsak a nyugdíjasoknál fontos, hanem azoknál is, akik valamilyen szociális vagy más juttatásban részesülnek. Ide sorolhatók a méltányossági nyugdíjemelések, az egyszeri segély, települési támogatások, foglalkoztatást helyettesítő támogatások, egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság, közgyógyellátás, szociális juttatások (időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, valamint az ápolási díj). A családtámogatások is - gyed, gyes, anyasági támogatás - az öregségi nyugdíjminimumhoz vannak kötve, de az árvaellátás is abból számítandó. 

Jól látható, hogy ezek az ellátási formák és juttatások már több embert érinthetnek, mint a nyugdíjasokat, a Fidesz-kormány egyébként tavaly év végén tolta ki a nyugdíjminimum emeléséről szóló döntést 2020 januárjára 2019 januárja helyett. A Privátbankár cikke szerint "a hatályos rendelet azonban nem maradhat így; vélhetően az történik, ami tavaly év végén, amikor az utolsó napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet módosítása, amelyben egy évvel kitolták a határidőt, elnapolva a teljes öregségi nyugdíjminimum rendezését."

Forrás: Pécsi STOP/Privátbankár/Mfor.hu