Kálomista hebeg-habog, Gulyás Gergely zavarában nevetgél, Kocsis Máté nem tudjuk pontosan, kiről beszél - Ilyen volt az Elk*rtuk bemutatója, és ezt gondolják a filmről a kommentelők

2021. október 22. 14:47 2021. okt. 22. 14:47

Csütörtök este a Corvin moziban tartották meg az Elk*rtuk díszbemutatóját, ahol persze a NER elitje is képviseltette magát. A helyszínen a Telex el is kapott néhány nagyágyút, a közzétett videójukból pedig kiderült, hogy mit gondol a filmről Kocsis Máté, Demeter Szilárd vagy éppen Scmidt Mária. 

A film producere, Kálomista Gábor is megszólalt, aki szerint a filmnek nincs politikai célja, bár a hebegése-habogása közepette elég nehéz pontosan értelmezni, hogy mégis mire gondolhatott a költő. Itt-ott mintha azt mondaná, hogy ez egy nem egy kampányfilm. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A Telex videóján egyébként megszólal Kocsis Máté is, aki egész pontosan így fogalmaz: "Egy olyan ember, aki hazugsággal szerzi meg a hatalmat, és erőszakkal tatja meg, az milyen károkat tud okozni egy ország demokratikus vérkeringésében" - mondjuk itt azért joggal merülhet fel a kérdés, hogy pontosan kiről is beszél: a mumussá vált Gyurcsány Ferencről, aki a kormány szerint a háttérből mozgatja a szálakat, vagy a főnökéről, Orbán Viktorról, akire lássuk be tűpontosan illik ez a leírás, mert, hogy a demokratikus vérkeringésben hatalmasak a károk az bizony egész biztos. 

Ez a mondat amúgy a videó alatti kommentelőknek is szemet szúrt, volt aki azt írta: "Mátékám, itt azért egy fokkal lehettél volna konkrétabb is, mert speciel erről sokunknak inkább a kenyéradó gazdád jut eszébe." 

"Azért ahogy látom itt nem csak a filmben hanem a valóságban is rendesen keveredik a fejekben a fikció és a valóság. Pl. az egy egészen érdekes logika hogy Kálomista szerint a szereplők nyugodtan cáfolják a film azon állításait, amiről Ő sem tudja, hogy igazából a filmen kívül bármikor bárhol elhangzottak e. Hiszen "maradjunk abban, hogy mondhatott ilyet". Epikus..." - írja egy másik hozzászóló, utalva arra, amikor Kálomista azt mondja, nem tudja mondott-e valaha Dobrev Klára olyat, az összevert emberekről, hogy járulékos veszteség. Kálomista ezt úgy nyugtázza: maradjunk annyiban, hogy mondhatott. Oké. De abban is maradhatunk, hogy soha nem mondott ilyet, ha pedig ez egy fikciós elemeket is tartalmazó dokumentum film - fikciós szál ugye Réka vonala - akkor a politikai szereplők részéről megmaradhattak volna a valóság talaján, bár mondjuk ez egy NER-fröccs után biztosan nem könnyű. 

"Beleöltek kb 1 milliárdot, hogy Dobrev Klárát beállítsák Szauron, Voldemort, Darth Vader és Hitler szerelemgyerekének... erre jön MZP és megnyeri az előválasztást  Komolyan mondom, ezért a poénért megérte elb*szni rá az adóforintokat" - írta egy másik kommentelő, s valljuk be ott a pont, hiszen a Gyurcsány-show propaganda videókat is nagyon hamar újra kellett gondolni, s bár korábban Hollik István - a Fidesz kommunikációs igazgatója - szent meggyőződéssel állította, hogy Márki-Zay Péter nem Gyurcsány embere, az előválasztási győzelem után ezt hamar újragondolták a kormányoldalon és másnap reggelre virradóan már is el is árasztotta a médiát, hogy MZP-t is Gyurcsány irányítja, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Az egyik kommentelő egyébkén ki is emelte a hozzászólásában Hollikot: "Hollik Istvánt, mint filmesztétát még megkérdeztem volna, mi a véleménye. Biztos mondott volna okosakat. Szokott." - írta. 

A záporozó kommentek között pedig feltűnik egy ilyen is: "Engem jobban érdekelne az Ellopt*k című politikia thirller."

Mutatjuk a Telex videóját:

A felvétel végén egyébként feltűnik Gulyás Gergely is, akit az Átlátszó főszerkesztője hoz kissé kellemetlen helyzetbe, ugyanis mint mondja, hogy ha ezt ők kampányfegyvernek szánták, akkor nos, hát az nem igazán jött össze. Gulyás erre úgy reagál - lányos zavarában nevetgélve - hogy, ha nem tűnt volna fel ő nem filmes, ő nem készít filmeket. 

A produkció kapcsán az is nagyon érdekes momentum, hogy feltűnik benne Karácsony Gergely karaktere is, ami messze indokolatlan, tekintve, hogy a Budapest főpolgármestere először 2016-ban beszélgetett Gyurcsány Ferenccel, erről nemrég ő maga beszélt az ATV Híradójában, ugyanis nem igazán érti, miért kapott karakterszerepet ebben a filmben. Mint mondja, 2006-ban ő a Mediánnak dolgozott, azonban ő nem vett részt azokban a kutatásokban, amiket az akkori kormánynak készítettek a cégnél. 

"Azt gondolom a Medián, amelynek én munkatársa voltam, az egyik legkörültekintőbb és talán az egyik legkorrektebb cég volt a politikai közvélemény kutatási piacon. Semmilyen manipulációhoz soha nem lehetett felhasználni a kutatásainkat" - mondta az ATV-nek Karácsony. 

Karácsony egyébként arról is beszélt, hogy tervezi megnézni a filmet, ám vannak alkotások, amik jobban érdeklik, így “A Feleségem történetét biztosan hamarabb meg fogom nézni, mint ezt” – utalt ezzel Enyedi Ildikó új filmjére a főpolgármester.

A film értékelése: 

Persze érdekes megnézni azt is, hogy a film kapcsán milyen kritikák láttak napvilágot. A független, kormánynak nem alá dolgozó lapok, és a NER által felügyelt propagandasajtó között ugyanis elég élesek a véleménykülönbségek, bár úgy tűnik, hogy a KESMA még arra sem vette a fáradságot, hogy valami épkézláb, tényleg izgalmas címet adjon a "fideszfelszopásának", ugyanis konzekvensen az alájuk tartozó lapok így utalnak Kálomista művészfilmmé avanzsált Elk*rtukjára: Pörgős és izgalmas politikai krimi lett az Elk*rtuk.

Mondjuk ez annak fényében roppant érdekes, hogy az IMDB értékelése szerint eddig 1,2 csillagot kapott, ami mondjuk ki: elég sovány. 

 

Az értékelések, a kommentek és vélemények fényében tehát ezt a készítők kissé elk*rták... A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: YouTube