Karácsony és Ujhelyi közösen fordult az Európai Bizottsághoz a magyar újjáépítési források védelmében

2021. február 13. 11:59 2021. feb. 13. 11:59

Az Orbán-kormány nem folytat érdemi konzultációt az uniós újjáépítési források tervezett elköltéséről, ezzel pedig súlyosan veszélyezteti azok lehívását – jelentette ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szombati online sajtótájékoztatóján. Az MSZP politikusa bejelentette, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez annak érdekében, hogy lépésről-lépésre vizsgálják meg: folytatott-e a magyar kormány valós párbeszédet és a nemzeti terv megfelel-e az EU előzetesen megállapított célkitűzéseinek.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy az Európai Parlament és a Tanács a napokban fogadta el azt a rendeletet, amely az unió történelmi újjáépítési csomagjának létrehozásáról szól és amely Magyarország számára mintegy 5472milliárd forintnyi támogatást jelent.

Az MSZP politikusa hangsúlyozta, hogy a rendelkezés konkrét feltételekhez köti a pénzek lehívását: többek között széles társadalmi konzultációra kell bocsátani a nemzeti reformtervet az önkormányzatokkal, civil- és szakmai szervezetekkel, majd annak összegzését csatolni kell a Brüsszelnek benyújtott dokumentációhoz.

 

Ujhelyi szerint a magyar kormány egyelőre csak „elbábozza” a társadalmi egyeztetést, hiszen az elképzeléseikről szóló tervnek eddig mindössze egy 13 oldalas „fércmunkája” ismert, amelyet ráadásul a kormány pályázati honlapján „dugtak el” a széles nyilvánosság elől. Az EP-képviselő szerint Orbán Viktor ráadásul nem elég, hogy korábban még megvétózta volna ezt az újjáépítési csomagot, de most még el is hallgatja, hogy a bejelentett gazdasági tervének alapját épp ez a pénzügyi támogatás jelenti majd.

Ujhelyi szerint miközben más tagállamokban már széles körű konzultáció zajlik a nemzeti tervek tartalmát illetően, addig az Orbán-kormány nem enged érdemi beleszólást a pénzek elköltésének megtervezésébe. „Karácsony Gergellyel közösen azt üzenjük Orbán Viktornak, hogy nem hagyjuk magunkat! Ez az uniós támogatás tízmillió magyaré, nem pedig az övé vagy az oligarcháié. 2022-ben úgyis bukni fognak, ezek a források pedig nem az utolsó évük meggazdagodására, hanem a gazdaság helyreállítására szolgálnak” – fogalmazott Ujhelyi István.

 

Az MSZP EP-képviselője által ismertetett levélben – amelyet közösségi oldalaikon is közzétettek – hivatkoztak arra, hogy már 51 civilszervezet írta alá azt a kezdeményezést, amelyben érdemi konzultációt várnak a kormánytól, de hasonló kiállást fogalmazott meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, akiknek a hangját szintén eljuttatja ez a levél Brüsszelbe.

 

Az EB elnökének küldött írásban Karácsony Gergely és Ujhelyi István aggodalmát fejezi ki, amiért az egyeztetések hiánya veszélyeztetheti a rendelkezésre álló források időben történő és átlátható folyósítását. Az MSZP EP-képviselője az online sajtótájékoztatón rámutatott arra is, hogy a magyar kormány azzal „zsarolta végig” az egyetemi vezetőket, hogy csak akkor kapnak majd az újjáépítési forrásokból, ha „behódolnak” és jóváhagyják az alapítványi struktúraváltásokat.

„Na, ez a zsaroló magatartás nem illik bele a társadalmi párbeszédbe, az a pénzköltés nem lesz biztonságos, ahol szűk és fideszes érdekek mentén kinevezett kuratóriumok döntenek majd fejlesztések és káderek kifizetése kapcsán” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: ha a kormány nem veszi komolyan a rendeletileg előírt követelményeket, azzal hónapokat vagy akár fél évet is csúszhat a források lehívása, ami súlyos nemzeti kárt okozhat.

 

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook

 

Forrás: Facebook