Karácsony Gergely: a kormány asszisztál a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzéshez

2021. április 8. 10:49 2021. ápr. 8. 10:49

A főpolgármester azt írta, hogy a magyar kormány egy geopolitikai vitában megint a rossz oldalra állt. A kínai egyetem Budapestre telepítése ráadásul több ezer magyar diák számára a megfizethető lakhatást veszélyezteti.

Karácsony Gergely ezt írta Facebook oldalán

„Több ezer magyar diák számára megfizethető lakhatás Budapesten vagy a kínai politikai, titkosszolgálati befolyásszerzés támogatása a magyar adófizetők pénzén? Nem kérdés, hogy a fővárosi városvezetés az előbbit támogatja, ragaszkodunk ahhoz a megállapodáshoz, amit a kormánnyal a Diákváros-projektről kötöttünk, és elvi, valamint nagyon is praktikus okokból erősen ellenezzük, hogy több száz milliárd forintos hitelből, fallal körülvett kínai egyetem épüljön a budapesti Diákváros helyére.

A Direkt 36 immár második cikkben mutatja, hogyan folyik a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzés Magyarországon, miként asszisztál ehhez szolgalelkűen a kormány, és hogy a sanghaji Fudan egyetem kampuszának Budapestre telepítése miként szolgálja ezt a befolyásszerzést. (linkek itt és itt)

Nem csak az derül ki az alapos tényfeltárásból, hogy a magyar kormány egy geopolitikai vitában megint a rossz oldalra állt, nem csak az, hogy a magyar kormány az elvek és értékek helyett megint a pénzt választotta, de az is, hogy a kínai egyetem Budapestre telepítése összefoglalva így néz ki: 540 milliárd (!) forintból épül az egyetem, csak kínaiak építhetik, a költségekre Kínától vesz fel hatalmas összegű hitelt a kormányt, amit majd a magyar adófizetőknek kell kifizetniük. A gyerekeinknek már vissza kell fizetniük azt a hitelt, amit Paks 2-re vettünk fel az oroszoktól, tartozunk már a kínaiaknak körülbelül 700 milliárd forinttal a Budapest-Belgrád vasútvonal miatt, aminek részleteit titkosították, és most itt egy újabb gigaberuházás, gigahitelből. Ez a politika megint csak a kiváltságos kevesek érdekeit szolgálja a többség jövője helyett.

De ennek az újabb kínai befolyásszerzésnek komoly budapesti vonatkozása is van. Ugyanis 2019 decemberében a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretében megállapodást kötöttünk a kormánnyal a „Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programról és kapcsolódó fejlesztéseiről”. A megállapodásnegyedik. pontja szerint kormány és főváros megerősíti, hogy a fejlesztések keretében „végleges állapotában 8-12.000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító Budapest Diákváros” jöjjön létre a Déli Városkapu Program keretében. A kormány azonban Diákváros helyett kínai egyetemet akar erre a területre. 8-12 ezer magyar diák megfizethető lakhatása helyett fallal körülvett kínai gigaberuházást.

A terület az államé, de mivel erről megállapodást kötött a fővárossal, nem csinálhat azt, amit akar – feltéve, hogy ez a kormány képes és hajlandó a saját maga által kötött megállapodások betartására. Mi ragaszkodunk a Diákvároshoz, ragaszkodunk a magyar diákok megfizethető lakhatásához, ragaszkodunk a Déli Városkapu projekt keretében tervezett zöld beruházásokhoz. Amit tenni tudunk, hogy először magyarázatot követelünk a kormánytól, részletes tájékoztatást kérünk a közvélemény és a magunk számára a kínai beruházás részleteiről. A következő lépések ennek fényében történnek majd. Mert mi tartjuk magunkat a megállapodáshoz.

Ha te is támogatod, hogy kínai befolyás helyett Diákváros épüljön Ferencvárosban, oszd meg ezt a posztot! Elég volt a kiváltságos kevesek egy százalékának érdekeit szolgáló presztízsberuházásokból, Budapestnek a többség javára, a 99 százalék érdekében kell fejlődnie! #Budapest "

Forrás: Facebook