Karácsony Gergely: kénytelen vagyok ismét szövegértési segítséget adni a Miniszterelnökségnek

2021. február 16. 17:47 2021. feb. 16. 17:47

A főpolgármester közösségi oldalán segített a Miniszterelnökségnek értelmezni a korábbi figyelmeztetését.

„Kénytelen vagyok ismét némi szövegértési segítséget adni a Miniszterelnökségnek, csak túl leszünk ezen egyszer. Pár napja figyelmeztettem a miniszterelnököt a kötelességére, hogy az Európai Unió által Magyarországnak adott hatalmas, 7 milliárd eurós válságkezelő támogatás, az úgynevezett helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz (RRF) felhasználásáról egyeztetnie kell az önkormányzatokkal. Azért kell, azért kötelessége ez neki, mert ezt írja elő minden tagállami kormány számára az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodása. Ehhez képest – a hírek szerint – a kormány mindenféle egyeztetés nélkül kezdett tárgyalásokat a pénz felhasználásáról Brüsszelben” – kezdte Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

„Állításomat a Miniszterelnökség államtitkára először azzal próbálta cáfolni, hogy bemutatott egy levelet, amelyet a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége főtitkárának küldtek. Kis probléma, hogy annak a hölgynek sikerült levelet küldeni, aki az előző városvezetés idején volt a szervezet főtitkára. Már jó ideje nem az. Ennek kiderítésére a Google használata is sokat segített volna, ha már magától nem tudja a kormány, hogy a szövetséget nem a főtitkár, hanem az elnök és a társelnök képviseli. Az elnök én lennék, a társelnök pedig – pár napja Kiss László óbudai polgármestert váltva – Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere. Ismerik a címünket, lehet nyomni az entert” – folytatta a főpolgármester.


 

„De az államtitkár tovább pusztítja a kormány képességeibe vetett hitet, amikor az állítólagos egyeztetéseket a megyei jogú városoknak küldött levelekkel illusztrálja Facebook-oldalán. Van ezzel is legalább két baj. Egyrészt ezúttal sem sikerült eltalálni, kinek is kell küldeni ezeket a leveleket, mert címzettként nem a megválasztott polgármesterek, hanem a jegyzők szerepelnek. A kormánnyal való egyeztetés a polgármesterek dolga, nem a jegyzőké. Másrészt konkrét tervek helyett egy lózung-gyűjteményhez várták a jegyzők észrevételeit, ez erős jóindulattal sem nevezhető érdemi egyeztetési szándéknak. A kormány elsunnyogni akarja az egyeztetéseket, nem elkezdeni. Pedig nem úszhatja meg. Leginkább azért nem, mert az Európai Uniótól kapott pénz nem a kormányé, hanem az országé, azzal nem lehet úgy bánni, ahogyan eddig kezelték az uniós forrásokat. Mert annak az lett az „eredménye”, hogy Magyarország az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került” – jelentette ki Karácsony.

„Az önkormányzatok szerte az országban képesek és alkalmasak arra, hogy az európai támogatás okos felhasználására javaslatot tegyenek. Mondok is egy példát, ami közös ügye lehet Budapestnek és sok más városnak. Mi a fővárosra vonatkozóan számoltuk ki, milyen hatása lenne, ha az uniós támogatást ezúttal nem elherdálnánk, hanem például, többek közt, olyan energiahatékonysági beruházásokra fordítanánk, amelyek nem csak az építőipart indítják be, hanem a hozzá kapcsolódó beszállítói, és kiszolgálói láncokat is. Álljon itt egy példa, miért éri meg nemzetgazdasági mértékben is a klímavédelmi célok támogatása: a budapesti lakossági épületek egyharmadának energetikai felújítása körülbelül 40 ezer munkahelyet biztosít, a központi költségvetésben 70 milliárd forint többletbevétel keletkezik, miközben évi mintegy 50 milliárd forinttal több marad a lakosok zsebében, egyáltalán nem mellesleg pedig egynegyedével csökkenne a lakóépületek szén-dioxid-kibocsátása. Ez lehetne az új, okos és zöld rezsicsökkentés programja, olyan zöld beruházás, amely társadalmilag és gazdaságilag is megtérül.

Ha megtalálja a kormány a helyes email címeket, ha különbséget tud tenni főtitkár és elnök, polgármester és jegyző között, akkor talán elkezdhetnénk végre ilyenekről is egyeztetni” – zárta sorait a főpolgármester.

Forrás: Facebook