Karácsony Gergely tarolt az előválasztási vitán

2021. szeptember 14. 17:09 2021. szept. 14. 17:09

Vasárnap este fél 9-től volt látható az ATV-ben az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-aspiránsok első vitája. A vitán Márki-Zay Péter kapitalizált a legtöbbet, a többiek a saját területükön maradtak – írja a Népszava.

Az ellenzéki szavazók 64 százaléka, azaz mintegy millió ember látta teljes egészében vagy részben a miniszterelnök-jelöltek vitáját valamilyen platformon, illetve további 3 százalék hírekből, összefoglalókból próbálta megtudni, hogyan alakult a csörte – ezt mérte a Népszava megbízásából kutató Publicus Intézet.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

A kutatás három feltétel alapján mérte meg a miniszterelnök-jelölteket: a vitával valamilyen formában találkozó ellenzéki szavazóknak és a bizonytalanoknak szimpátia, szakértelem és a miniszterelnöki-alkalmasság szerint kellet rangsorolniuk a jelölteket.

Az eredmény nem lett meglepő. Karácsony Gergely és Dobrev Klára versengése lett, akik habár átlagban fej-fej mellett haladtak, mivel két kérdésben Karácsony lett a győztes, viszont 1 és 2 százalékos eredménnyel, illetve született egy döntetlen is, de meg kell jegyezni, hogy azok körében, akik a teljes vitát látták (1,4 millió ember) Karácsony Gergely meggyőzően, 4-9 százalék közötti különbségekkel vezet a másik aspiráns előtt. Azok között, akik csak részben tekintették meg a miniszterelnök-jelöltek egymás elleni vitáját, illetve azok között, akik csak felületesen, illetve a sajtóból tájékozódtak csak a vitáról (majdnem 1 millió ember), 5-10 százalékos különbséggel. Ez a különbség két oknak tudható be a kutatás szerint: elsősorban a DK jelöltjének sajtóimegjelenése erőteljesebb volt, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltéjé. Másrészt Karácsony Gergely csak „a teljes képpel” jön át, míg a gyakorta élesebb Dobrev Klára részleteiben is jellegzetesebb.

Ez is érdekelhet: Szombaton indul az előválasztás, összefoglaltuk a fontos információkat

Összegezve, a vitát mind a két jelölt pozitív szaldóval zárta, hisz a csörte hatására Karácsony Gergely és Dobrev Klára megítélése is többet javult, mint romlott, ami minden résztvevőre is igaz.

Forrás: Népszava