Kásler Miklós tündöklése és bukása

2022. május 14. 09:11 2022. máj. 14. 09:11

Ahogyan az várható volt, nagy meglepetések nincsenek Orbán Viktor új, immár ötödik kormányában. Vannak új arcok és nagy visszatérők, akadnak hiányzók is. Utóbbiak közé tartozik Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, akinek távozásáról évek óta hallani, és most ezek a híresztelések beigazolódtak. Oktatási, egészségügyi minisztérium továbbra sem lesz, és várhatóan az Emmi is megszűnik. Ami biztos: Kásler Miklós, aki nem sok vizet zavart az elmúlt években, távozott a bársonyszékből.

Nem meglepő, hogy Kásler nem lesz miniszter Orbán Viktor új kormányában. Tulajdonképpen már jó ideje nem volt az, gyakorlatilag a Covid-járvány kezdetén kirúgták, csak nem szóltak neki, mert nem akarták megbántani. (Rendes magyar ember, minek izélgessék.) Sok mindenbe azért nem volt beleszólása, hagyták, hadd játsszon a magyarságkutatók által vizsgált királyi csontokkal. (A járvány leghevesebb tombolása idején, 2021 januárjában jelentette be, hogy „össze lehet rakni Mátyás királyt”, ezért bontották meg Horvátországban Corvin János sírját.) A vírus elleni védekezés javát nem ő, hanem Pintér Sándor, Szijjártó Péter és személyesen Orbán Viktor vállalta magára. Már amennyiben védekezésnek lehet nevezni, hogy a miniszterelnök nem hozzáértőket, hanem fürkészeket és portyázókat küldött a világ minden tájára lélegeztetőgépekért, akik aztán bőséges zsákmánnyal tértek haza, többet is hoztak, mint kellett volna. És a világpiaci árnál jóval drágábban, de ezt most ne bolygassuk, írtunk már erről épp eleget. 

A miniszter úr tevékenységével kapcsolatban nemcsak azt érdemes megemlíteni hogyha rajta áll, akkor a Tízparancsolatot is a gyógyítás szolgálatába állítják, hanem azt is, hogy 2020-ban, húsvét előtt néhány nappal nagyszabású ágyfelszabadító akciót rendelt el. Nem kell semmi jóra gondolni, épp ellenkezőleg: Kásler körlevélben tudatta a kórházigazgatókkal, hogy napokon belül 36 ezer ágyat kell „felszabadítani” a Covidban megbetegedettek számára, magyarul, ki kell penderíteni az addig ott ápolt betegeket.

Lett is ebből ribillió, az érintett ápoltak és hozzátartozóik a kormánypropaganda minden erőfeszítése ellenére sem voltak képesek megérteni, hogy itt minden őértük történik. (Nem beszélve arról, hogy Orbán Viktor szerint a magyar egészségügy a XXI. század színvonalán áll). Senki ne gondolja, hogy Kásler miniszter rosszindulatból, netán tudatlanságból küldte haza a sokszor súlyos állapotban lévő, ápolást igénylő betegeket. Akkoriban beszélt is erről a Magyar Nemzetnek adott interjúban, ahol a többi között elmondta, hogy „az ágyak kiürítésére azért volt szükség, mert a járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon.”

Jól sejtettük, hogy nem hasra ütés, kávézacc, üveggömb áll a látszólagos fejetlenség mögött, hanem matematikai modell. A matematikai modellek komoly dolgok, nem lehet őket félvállról venni. Mondjuk, ha Kásler megnevezte volna a hivatkozott matematikai modellt, vagy legalább annak alkotóját, akkor talán komolyan vehetnénk, amit mondott. De ne legyünk telhetetlenek, érjük be ennyivel, és a vírus elleni védekezés eme fundamentumát és origóját nevezzük el Kásler-sejtésnek.

Tehát a Kásler-sejtés miatt kellett húsvét előtt napok alatt kórházi ágyak tízezreit „felszabadítani”. Ezért volt muszáj az amúgy is nehéz helyzetben lévő családokat lehetetlen helyzetbe hozni, nem mellesleg két kórház amúgy köztiszteletben álló, szakmailag és emberileg elismert igazgatóját páros lábbal meneszteni.

Ha jól sejtjük, a Kásler-sejtésről még akkor is sokat fogunk hallani, amikor a névadó Kásler Miklósról már csak annyit fog tudni az utókor, hogy volt egy ilyen nevű onkológus, aki az eredeti szakmájában sikeres volt, de miután kinevezték miniszterré, kiderült, hogy halványlila segédfogalma sincs arról, hogyan kell az egészségügyet irányítani.

Most pedig, elérkezett az igazság pillanata. Régen, az egypártrendszer embert próbáló idején, a főelvtársak kirúgását úgy tálalták a köznek, hogy az illető érdemei elismerése mellett, saját kérésére távozott.

Forrás: hirklikk.hu