Katonai puccskísérlet zajlik Törökországban

2016. július 15. 23:22 2016. júl. 15. 23:22

A török hadsereg több alakulata is felvonult Isztambulban és Ankarában, két hidat is lezártak, katonai gépek vannak a levegőben, egyre több helyről jelentettek lövöldözéseket. A török miniszterelnök szerint a kormány a helyén van, Erdogan államelnök az utcára szólította a követőit, miközben a puccsot végrehajtó hadsereg kijárási tilalmat rendelt el.

01:08

Több helyről hallani lövéseket, a Reuters értesülései szerint tankok lőtték az elnöki palotát Ankarában. Egy videón jól látszik, a hadsereg egyik harci helikoptere földi célpontot támad. (Reuters, Conflict News)

Isztambulban az Atatürk nemzetközi reptér körzetében, valamint a hidaknál is fegyveres összecsapásokról hallani. (Index)

A videó az isztambuli Boszporusz-hídnál készült, ahol a katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre, a híradások szerint többen megsérültek.

Az utcákon a kijárási tilalom ellenére sokan vannak, egy részük a puccsot élteti, másik részük viszont az államcsíny ellen van. Isztambulban a Taksim téren az Erdogan-pártiak vannak fölényben, de a katonák elkezdték kiszorítani onnan őket.

Egy tank közben egy taxira is ráhajtott, ami elállta az útját. (444)

0:22

A török fővárosban és Isztambulban is egyre több a tüntető az utcákon, a fővárosban puszta kézzel akartak megállítani egy tankot.

Isztambulban az egyik hídnál a katonák lövésekkel állították meg a tüntetőket. (444)

Ankarában a hadsereg helikopterei megtámadták a hírszerzés központi épületét - jelentette a török állami hírügynökségre hivatkozva a Conflict News.

A török fővárosban hatalmas robbanást is lehetett hallani éjfél körül, előtte pedig már egy hatalmas füstfelhőt is észleltek. (Conflict News)

A Reuters uniós tisztviselőkre hivatkozva arról ír, hogy a puccsban a török kormány állításaival ellentétben nem csak pár renitens egység, hanem a teljes hadsereg részt vesz. (Reuters)

23:48

A török hadsereg beolvasta a közleményét: szükségállapotot és kijárási tilalmat rendeltek el, lépésüket pedig a kiépülő diktatúrával és a terrorizmus növekedésével magyarázták.

Közben Erdogan államelnököt is utolérték egy televíziós közvetítésben, aki a telefonos bejelentkezésében arra buzdította a követőit, hogy utcára vonulva mutassák meg erejüket (ez az elrendelt kijárási tilalom fényében nem a legjobb ötlet).

Erdogan arról is beszélt, hogy a biztonsági erők meg fogják torolni a puccsot, akármivel is jár ez. (Conflict News)

23:22

Katonai puccskísérlet zajlik Törökországban, Ankarában és Isztambulban is csapatok vonultak fel július 15-én az esti órákban - jelentett több nemzetközi hírforrás.

Az Index cikke szerint a török miniszterelnök, Birim Yildirim úgy fogalmazott, "a hadsereg egy része "illegális kísérletet indított" a hatalom megszerzésére. A hadsereg bejelentette, hogy "a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében" átvették a hatalmat, de a miniszterelnök szerint "a választott kormány hatalmon van".

A hadsereg belbiztonsági alakulatai lezárták a Boszporuszon átívelő hidakat, Ankarában és Isztambulban lövéseket hallottak, harci repülők és helikopterek köröznek a két nagyváros fölött" - olvasható a cikkben.

A felkelő csapatok Isztambulban lezárták az Atatürk nemzetközi repteret is, a katonák a járókelőket hazaküldik, kijárási tilalmat emlegetve - olvasható a 444 cikkében.

A Twittert, a Youtube-ot és a Facebookot lekapcsolták az érintett területeken az értesülések szerint.

A Török Fegyveres Erők hivatalosan is bejelentették, hogy átveszik a hatalmat a kormánytól - olvasható a Conflict News Twitterén.

Ankarában több harci gépet is látni és hallani a levegőben, török hírforrások szerint egy harci helikopter tüzet is nyitott egy belügyminisztériumi épületre.

Egy másik felvételen az látható, amint Ankarában a lakóépületek fölött alacsonyan repül át egy vadászgép.

A török katonák közben megkezdték az állami műsorszolgáltató, a TRT elfoglalását is a Conflict News bejegyzése szerint.

Törökországban az 1960-as évektől számolva eddig négyszer lépett fel a kormányok ellen a hadsereg, a puccsokat mindig az atatürki hagyományokra (szekularizált állam, stb.) hivatkozva lépték meg a fegyveres erők - olvasható az Index összefoglaló cikkében.