Keddtől csúcsra járatja Orbán a teljhatalmat

2020. március 27. 09:40 2020. márc. 27. 09:40

Magyarországon nincs kijárási tilalom, csak kijárási korlátozás, bajor mintára, annál egy kicsit szigorúbban – jelentette be Orbán Viktor pénteken reggel a saját rádiójában, az állami pénzen működtetett Kossuth adón. Tudom persze, hogy nem szép dolog veszélyhelyzet idején ilyen pikírt megjegyzéseket tenni; hát nem pont erre való az állami rádió? Nem azt kell használnia közérdekű bejelentéseire a miniszterelnöknek, hogy a hír minél hamarabb eljusson mindenkihez? A kérdés költői, legalább olyan egyértelmű a válasz rá, mint a kormány nemzeti konzultációs íveire. (Tényleg: elmarad a nemzeti konzultáció? )

Hogy mégis megengedtem magamnak a gunyoros hangnemet, annak kizárólag az a magyarázata, hogy Orbán Viktor sem a közérdekű információk bejelentésére ragadta üstökön a mikrofont – ahogy közlése szerint a magyar gazdaságot fogják -, hanem a majdnem kijárási tilalom bejelentések árnyékában is fontosnak tartotta, hogy rúgjon egyet a hazai politikai ellenzékén, illetve az Európai Unión. Ez utóbbit már tegnap elkezdte – ma lényegében megismételte – amikor az Európa Tanács főtitkárának levelére, amelyben Buric asszony felajánlja segítségét, hogy az emberjogi szervezet szívesen segít abban, hogy a kormány összhangba hozza a járvány leküzdését szolgáló lépéseket a jogállam, és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásával. A mi miniszterelnökünk ezúttal nem késlekedett a válasszal: „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítések akadályozásától”, írta, majd erre a reggeli rádiós nyilatkozatban még ráerősített. Azt közölte, hogy az Uniótól nem nagyon kap segítséget az ország, ebben csak a V4-ekre, Kínára, valamint a Türk Tanácsra számíthattunk. (Ők vajon mit tettek?)

A hazai ellenzék is egyértelműen a járvány kezelésének hátráltatói közé soroltattak. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az ellenzék is felveszi ezt a lelkületet, utalva arra, hogy az ellenzék nem járult hozzá a gyors döntéshez, ezért a rektorok, intézményfenntartók, és a belügyminiszter intézkedett. De jövő hét keddjétől minden más lesz: egyértelművé válik a jogi helyzet, jelentette ki Orbán Viktor. Ami, e pillanatban, nem tudjuk, hogy pontosan mit jelent, hiszen – mint ahogy azt több jogi szakértő is elmondta – eddig sem akadályozta semmi a kormány intézkedéseit, és bár erre nem lett volna szükség, a veszélyhelyzet kijárása kapcsán megjelent, mostanra lejáró rendeletek meghosszabbítását is megoldották. A négyötödös felhatalmazásra semmi szükség nem lett volna, akár meg is szavazhatta volna a teljes parlament, politikailag viszont vállalhatatlan volt az ellenzék számára. Orbán a rendkívüli eljárás szükségességét azért vetette be az elemzők megítélése szerint, mert pontosan tudta, hogy a korlátlan ideig tartó felhatalmazás elfogadhatatlan, annak megszavazása politikai öngyilkosság az ellenzék számára. Márpedig, ha így történik – és így történt –az tág teret nyit a miniszterelnök számára, hogy felmutassa: egyedül kell cselekednie, mert a politikai ellenfelek most is csak a saját kisszerű játékaikat űzik, nem képesek a megfelelő „lelkület” felvételére.

De keddtől, bár bízik Orbán a lelkület változásában, már egyáltalán nem kell odafigyelni rájuk; a kétharmados többség megszavazza a vég nélküli rendeleti kormányzást, valamint a szájkosár törvényt is.  Keddtől csúcsra jár a teljhatalom, onnan kezdve a parlament  is légneművé vált; oda még csak katonákat sem kell kirendelni, hogy fegyelmet tartsanak. Ezt pusztán azért írom ide, mert ugye a rendkívüli állapot rendkívüli intézkedéseket igényel; immár a kórházak irányítását is átveszik a katonák.

Csak azt nem tudom, hogy miért a katonák? Miért nem a Türk Tanács tagjai?

Forrás: hirklikk.hu