Kéri László: Orbán rájött, hogy megbukik

2020. szeptember 21. 12:41 2020. szept. 21. 12:41

„Ez az írás Orbán harci riadója, amelynek a végén lepleződik le a miniszterelnök valódi célja! Tehát csak az érti meg igazán Orbán Viktor mai írását, amely a Magyar Nemzetnek nevezett propaganda kiadványban jelent meg, aki a végéig elolvassa a szöveget! – ad értelmezési útmutatót a miniszterelnök ma megjelent esszéjéhez Kéri László. A politológus szerint, a miniszterelnök rájött, hogy megbukott, illetve meg fog bukni 2022-ben!

Ezért fújt jajveszékelve riadót a vezér, amely élet-halál harcról, döntő ütközetről, hadrendbe állt ellenzékről zagyvál. A bukás előszele egyébként nemcsak az ellenzéki összefogás miatt érintette meg a miniszterelnököt, hanem azért is, mert mára világossá vált, hogy a kormány nem készült fel a vírusjárvány második hullámára. Ezért tartalmatlan szövegével Orbán Viktor azt szeretné elérni, hogy ne arra figyeljenek, amit felkészülés címén művelt itt az elmúlt hetekben, hanem amit össze-vissza beszél. Ennyire telik ma Orbán Viktornak.

Kéri László szerint, Orbán mondatait nem érdemes értelmezni, mert semmi értelme nincs annak, hogy a 2022-es választás választási stratégiája ennyi: „Gyurcsány Ferenc ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György.” Továbbá: aA Jobbiktól az LMP-ig mindenki bedarálva és betöltve, mint a kolbász. Az egykor önálló identitással rendelkező közösségeket felváltotta a Soros-hálózatot kiszolgáló baloldali népfront”. Ez a szöveg Bayer Zsolt színvonalán fogalmazódott.

Kéri László politológus szerint, az esszéből egyértelműen kiderült, hogy Orbán ugyan már rádöbbent, hogy megkezdődött a végjáték! A következő választáson meg fog bukni! Lélekben már fuldoklik, de mégis kapaszkodik a hatalomba, és ismét az eddig bevált módszereit használja. Ezért veri félre a harangot! Ezért buzdít harcra. Ezért igyekszik mozgósítani a híveit. Írás közben ezért hagyta figyelmen kívül a tényeket, a logikát. Írásában büszkén kijelenti például, hogy 2015 és 2019 között majdnem 40 százalékkal nőtt a magyar GDP, miközben a nyugati országok ezt a teljesítményt meg sem közelítették. Csakhogy elfelejtette hozzátenni, hogy ezt az eredményt jórészt az Európai Unió Magyarországnak juttatott milliárdjai tették lehetővé. Elfogadja az európai pénzt, miközben arcátlanul szapulja a nyugatot!

Ebben sincs semmi új, az egészet azért kezdte újra elővenni Orbán Viktor, mert az országgyűlés mai ülése indítja el az őszi politikai szezont. Továbbá mert a járvány miatt elmaradt a szokásos Tusványos, nem volt Kötcse sem, de a Fidesz frakciójának összetartását sem tudták megrendezni. Tehát lényegében a parlamenti szezonkezdet alkalmat adott Orbánnak, hogy összefoglalja az összes zagyvaságot, amit évek óta mond. De most érzi a vesztét is, mert a szövegből érződik, hogy az ellenzéki egység megrémítette.

Az írás egyetlen funkciója az – hívja fel a figyelmet Kéri –, hogy a bizonytalanoknak, tehát a Fidesz saját tábora és az ellenzék között lévő labilis tábor számára „mindenféle marhasággal, légből kapott vádaskodással” bizonygassa: a magyar ellenzék idegenszívű; a külföld szolgálatában álló zsoldosokból áll. Aki tehát – Orbán szerint – az ellenzékre adja a szavazatát, az „a haza, a nemzet és a kereszténység” ellen fordult. Kéri szerint, az ma már nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor évek óta kereszténydemokrata pózba merevedett, és úgy maradt. Ebből a pozitúrából szeretné megmenteni egész Európát, Magyarországot, s nem utolsó sorban saját hatalmát. Miközben épp rohan a vesztébe.

A Magyar Nemzetben lényegében benne van az elmúlt néhány év összes marhasága, amit Orbán Viktor fejében megszületett. Kéri elképesztőnek tartja, hogy így gondolkodik Magyarország miniszterelnöke. Aki nem figyeli a járvány statisztikáját és lefolyását, tehát a szikár tényeket, az megtudhatja, hogy mi fantasztikusan kezeljük a vírust, s fel vagyunk készülve a járványhelyzet kezelésére. Miközben nincs elég ember a lélegeztetőgépek kezelésére. Orbán Viktort ma már semmiféle realitás nem zavarja.

Kéri László politológus úgy véli, nincs értelme a szöveggel kapcsolatos konkrét riporteri kérdésnek, mert az írás minden mondata zagyva, hamis, félrevezető. A kiigazítással és a kommentárokkal köteteket lehetne megtölteni. Ezért az Orbán által fogalmazott esszét „egészében” kell értelmezni. Mint egy pszichiátriai szöveget, amelyben a beteg leleplezi saját beteg elméjét. Ezt tette a miniszterelnök is, hisz' a szöveg végén azt közölte: a legnagyobb aggodalma, szorongása, hogy elveszti a hatalmát, vagyis 2022-ben meg fog bukni.  Ezt a betegséget – ha lenne ilyen szakma – hogy politikai pszichiátria, akkor talán lehetne gyógyítani.

Ezért aztán nem tud mást tenni, mint minősíthetetlen szinten igyekszik lejáratni, ócsárolni az ellenzéket. Mindig is hajlama volt „fekete-fehérre” állítani a világot, s előre kiosztani a szerepeket. „én vagyok a fehér, mindenki más fekete!” Kéri László azt is jellemzőnek tartja, hogy egyetlen munkatársa sem szólt Orbánnak, hogy „főnök, ezt a rohadt hosszú, unalmas, ideológiai zagyvaságot a liberalizmusról meg a kereszténységről megspórolhatta volna” Az egésznek valójában nincs köze az eszmeáradatok, vagy a politikai gondolkodás történetéhez, de a valósághoz sem. Ezt a szöveget még a Fidesz saját tábora is leteszi öt perc után!

Tudniillik a miniszterelnöki szöveg „komplett zagyvaság”, vádaskodás, gyalázkodás, féligazságok tömkelege. Ebből az alapanyagból gyúrt őrült eszmét Orbán Viktor. Olyan szöveget, amiben a sokat vitatott, sértő, és megalázó „libernyák” kifejezés szégyenszemre meghonosodott. De érdemi elemzésről szó sincs! Ennek ellenére, Kéri László mégis mindenkinek ajánlja a szöveg elolvasását. Ez ugyanis az „őszi riadó”, ezt az indulót fújja majd az Index, az Origó, ezt harsogja majd az M1 és a Kossuth Rádió, illetve a kereskedelmi adók összes hullámhossza. És persze Mészáros Lőrinc vidéki lapjait is ezzel töltik majd meg! Tehát aki a Magyar Nemzetben megjelent írást elolvassa, az tudja majd, hogy milyen hülyeséggel töltik meg a következő hetekben, hónapokban a kormánypárti médiát. Vagyis itt mindent egyben megkapunk!

Tessék tehát venni egy nagy levegőt, s fogjanak neki az olvasásnak, hisz' a szöveg napközben már az internetre is kikerült. Ha nekidurálták magukat, akkor fogadják meg, hogy nem röhögnek Orbán Viktor minősíthetetlen dolgozatán. Érdemes azt is megfogadni, hogy nem ragadnak le egyes hazugságoknál, mert nagyon kevés állítása igaz a miniszterelnöki esszének. Ezért Kéri László szerint, nem szabad egyetlen mondatát sem komolyan venni, mégis kötelező olvasmány, mert látni kell, hogy milyen szellemi állapotban van a magyar miniszterelnök. Kéri úgy látja, hogy „egy belső lázálmoktól gyötrődő ember vallomását látjuk, amely mindössze arra keresi a választ, hogy mi történik, ha elveszti a hatalmat".

Orbán Viktor tehát szembenéz azzal, hogy elveszti a hatalmát. Mindezt európai, mi több, világtörténelmi jelentőségűvé próbálja transzformálni. Pedig csak arról van szó, hogy Orbán már látja, hogy 2022-ben megbukik!  Ezért Kéri László azt javasolja az olvasóknak, hogy a miniszterelnök esszéjét „visszafelé” olvassák, illetve először az utolsó 10-15 sorát olvassák el. Ott van a lényeg, a magyarázat, hogy az egész zagyvaság miért született meg.

Forrás: hirklikk.hu