Két magyar vállalat segíti a koronavírus kezelésére szolgáló hatóanyag előállítását

2021. február 8. 08:04 2021. feb. 8. 08:04

A magyar RotaChrom és Cyclolab vállalatok együttműködése új fejezetet nyit a koronavírus elleni küzdelemben, mely során gyorsan és költséghatékonyan lehet tisztítani a vírus kezelésére világszerte használt hatóanyagot, a remdesivirt.

A RotaChrom Technológiai Zrt., a világ első ipari méretű centrifugális kromatográf technológiai platformjának fejlesztője, és a Cyclolab Ciklodextrin Kutató-Fejlesztő Laboratórium Kft., ciklodextrin kutató, fejlesztő és gyártó vállalat összefogása új fejezetet nyithat a Covid-19 elleni küzdelemben. A két vállalat közötti stratégiai partnerség célja egy technológiai és gazdasági szempontból is hatékonyabb eljárás kidolgozása a remdesivir tisztítására.

A remdesivir egy örökítőanyag-dependens RNS polimeráz inhibitor, mely az első, uniós szinten engedélyezett antivirális hatóanyag a Covid-19 kezelésére. Eredetileg az ebola-vírus kezelésére fejlesztették ki, de a tavaly kirobbant világjárvány hatására, a Covid-19 betegséggel kapcsolatban is megindultak a kutatások. Mivel a súlyos tüneteket mutató kórházi betegek esetében végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján hatásosnak bizonyult, az Európai Unió jóváhagyta és alkalmazza a hatóanyagot. A remdesivir formuláció 3%-ban tartalmaz hatóanyagot és 97%-ban ciklodextrin-származékot mint segédanyagot.

Az együttműködés a RotaChrom egyedi hatóanyag-tisztítási eljárását ötvözi a Cyclolab ciklodextrin-kutatás területén szerzett évtizedes tapasztalatával. A RotaChrom által fejlesztett egyedi berendezés – az ún. rCPC (research-scale Centrifugal Partition Chromatography, kutatási célokra fejlesztett centrifugális megoszlási kromatográf) – folyadék-folyadék kromatográfia segítségével képes hatóanyagokat elválasztani egymástól. A hagyományos kromatográfiás eljárásokhoz képest ez a technológia hatékonyabb és gyorsabb megoldást kínál a hatóanyagok előállítására és tisztítására, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet a gyógyszeriparnak. 

“Az egész világ türelmetlenül várja a Covid-19 elleni védőoltást, hiszen nap mint nap rengetegen szenvednek a vírustól vagy az általa okozott szövődmények miatt.” - nyilatkozta Madarász László, a RotaChrom vezérigazgatója, majd hozzátette: “Azáltal, hogy a fertőzöttek kezelésére szolgáló hatóanyag előállításához hozzájárulunk, javíthatjuk a betegek életminőségét. Büszkék vagyunk erre az együttműködésre a Cyclolabbal, hiszen közös tudásunkkal és technológiánkkal megoldást kínálhatunk a világ jelenleg legsürgetőbb globális problémájára.”

A Cyclolab 1970 óta foglalkozik a ciklodextrinek kutatásával, előállításával és módosításával, így páratlan analitikai, formulázási és kémiai szakértelemmel járul hozzá a közös munkához. Az együttműködés célja a két vállalat különleges technológiáiból születő lehetséges szinergiák vizsgálata, és annak értékelése, hogyan lehetne egy gazdaságosabb tisztítási alternatívát kifejleszteni.

 

“A Cyclolab világ szinten élen jár a ciklodextrin kutatásban, és boldogok vagyunk, hogy a folyadék-folyadék kromatográfia úttörőivel, a RotaChrommal dolgozhatunk együtt.”  - nyilatkozta Sohajda Tamás, a Cyclolab vezérigazgatója. “Ez a stratégiai együttműködés a gyógyszeres terápiák világában számtalan új felfedezésre ad lehetőséget. Bár e két technológia integrált használatáról olvasható néhány kutatási eredmény, még soha senki sem próbálta a kombinációt ipari méretben megvalósítani. Ez a célunk most, és melyik vegyület lehetne erre alkalmasabb, mint az, amelyre a világnak milliónyi adagban van szüksége mihamarabb? Ha csak egy kis hatásunk is lehet arra, hogy a koronavírus kezelése jobban elérhető legyen, - akár logisztikai, akár gazdasági szempontból -, azt hatalmas sikernek tekintjük, és egy új korszak kezdetének tartanánk a preparatív kromatográfiában. "

Bővebben a Cyclolabról

Bővebben a RotaChromról

Címlapkép: Illusztráció, Pexels