Kirúgta a fideszes polgármestert a szekszárdi képviselő-testület

2023. május 25. 14:31 2023. máj. 25. 14:31

A 24.hu információja szerint csütörtökön eltávolították posztjáról Szekszárd fideszes polgármesterét. Ács Rezső tevékenységével kapcsolatban összeférhetetlenséget állapított meg a képviselő-testület.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a polgármester mellékjövedelmére egy korábbi, az Átlátszón még 2019 januárjában megjelent cikk hívta fel a figyelmet. Ács feltehetően 2017-től folyamatosan betöltött a főállású polgármesteri állása mellett egy másik állást is: az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács Elnöki tisztségét. A mellékállásért havi 300 ezer forint juttatásban részesült. Az állásról szóló információkat az ERÖV vezetője megerősítette a testületnek.

Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés a következő napon, azaz pénteken hatályba lép

– közölte Bomba Gábor.

A városvezetői feladatokat csütörtöktől az alpolgármester látja el. A közgyűlés döntése ellen a polgármester jogorvoslattal élhet, öt napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik, a végső döntést a bíróság hozza meg.

 

Szekszárd kirúgott polgármestere ragaszkodik a posztjához, jogi támadást ígér

 

„Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen ma olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat” - írja közleményében Ács Rezső, a város fideszes polgármestere.

„Az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztemet soha nem titkoltam, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltettem a vagyonbevallásomban. Soha senki nem kifogásolta”.

„Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le.”

„Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok. 2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelt meg bizalmával, nem a Közgyűlés választott ebbe a tisztségembe. Nem hagyom cserben a várost!”Ács azt ígéri, „minden lehetséges jogi úton” megtámadja a döntést.

A választási törvény legfrissebb módosítása értelmében nem fognak időközi választást kiírni, meg kell várni a jövő évi rendes választást.

 

Forrás: 24/444