Kis Andrea: ne fessük a falra a Fidesz győzelmét

2023. szeptember 21. 18:45 2023. szept. 21. 18:45

Nyilván senkinek sem könnyű az elmúlt időszak, főleg úgy, hogy gyakorlatilag permanens kampány folyik Hódmezővásárhelyen. Azt gondolom, hogy ilyen közhangulatban tartósan létezni, megviselheti a résztvevőket – nyilatkozta a Hírklikknek Kis Andrea, hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő. A korábbi alpolgármester arról is beszélt, hogy egy ellenzéki politikusnak nem szabad a Fidesz győzelmét festenie a falra, és megvallotta, aggódik a Fidesz radikalizálódása miatt is.

A napokban az egyik országos portálon megjelent riport olyan képet festett Hódmezővásárhelyről, mintha ott sűrítetten valósulna meg mindaz, ami az ország egészében. Mennyire találóan festi le a városi valóságot ez a végletes kép?

A politikai helyzet sokkal bonyolultabb. Nem egyszerűen a Fidesz és a demokratikus ellenzék áll szemben egymással, hanem három pólus alakult ki; a Lázár körül csoportosuló Fidesz, Márki-Zay és hívei, valamint a demokratikus ellenzék, alapvetően az MSZP, a DK és a Jobbik. Már-már hideg polgárháborús helyzet az, ami jelenleg zajlik.

A hétköznapokban is lecsapódik ez a polarizáltság?

Az utóbbi időszakban és években már nagyon eluralta a hétköznapokat is az éles szembenállás. Még baráti körben, családokban is megjelenik a politikai viszály.

A híreket olvasva, úgy fest, mintha Hódmezővásárhelyen a politikai tömbök is szemben állnának egymással? Valóban ennyire elharapóztak a polgárok között az indulatok?

A kommentekben megnyilvánuló erőszakosság azért csak az emberek szűk körére jellemző. A vásárhelyiek többsége nem ilyen módon akar a politikával, helyi közügyekkel foglalkozni. Amilyen szintre süllyedt a közbeszéd színvonala Vásárhelyen, az viszont elfogadhatatlan, már csak azért is, mert háttérbe szorulnak a város igazi, alapvető jelentőségű problémái.

Márki-Zay Péter polgármester azt nyilatkozta, hogy a városában a Fideszen és a Kossuth körön kívül nincsenek aktív helyi politikai szervezetek. Ez valós kép?

Nem tudom, hogy mire alapozza kijelentését. Az pedig nem igaz, hogy csak ennek a két szervezetnek lennének aktivistái helyben. Nem is tudom, hogyan mondhat ilyet, hiszen a szocialista aktivistáinknak is sokat köszönhet, akár a 2018-as, akár a 2019-es kampányra gondolok.

A városvezető idézett nyilatkozatában azt is mondta, hogy ön a DK helyi politikusához csatlakozott? Igaz ez?

Nyilván ezt akarja kommunikálni. Már tavaly megjelentek olyan mémek, ahol Dobrev Klára feje helyére az enyémet montírozták. Pedig, ha valakit számon lehet tartani ízig-vérig szocialistaként, az én vagyok. Bármennyire szeretné a polgármester elhitetni, hogy én a DK-ba tartok, ez nem igaz. Ahogy őt próbálta a Fidesz a korábbi kampányokban „összegyurcsányozni”, ő velem szemben próbálja meg alkalmazni ugyanezt a taktikát.

Nemcsak a polgármester, hanem a körzet országgyűlési képviselője is kemény kijelentésekre ragadtatta magát. Lázár János még júniusban a Rádió7-nek azt nyilatkozta, hogy ha Márki-Zay Péterre szavaznak, akkor „a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”. Szeptember elején pedig kiváló államfőnek, igazi magyar hazafinak és hős katonának nevezte Horthy Miklós kormányzót. Miként csapódtak le szavai a városban?

A Rádió7-ben mondott kijelentései abszolút elfogadhatatlanok. Egy országgyűlési képviselőt nem vezethetnek ilyen szempontok, ha a választókörzetének támogatása a kérdés. Őt a vásárhelyiek is megbízták, és onnantól kezdve, hogy ő a képviselő, minden vásárhelyinek is a képviselőjévé vált. Az idézett mondatot egy politikailag elhibázott és aljas kijelentésnek tartom. A Horthyval kapcsolatos szavai hullámokat vertek a városban, a baloldali politikusok és a zsidó hitközség egyaránt elutasította azokat. Személy szerint bárhol, ahol megfordultam az országban vagy fórumot tartottam, azt képviseltem, hogy demokrataként ezektől a szavaktól egyértelműen el kell határolódni. Ki kell jelenteni, hogy Horthy Miklós nem kiváló államférfi volt, hanem nagyon-nagyon sok bűn terheli. Azt pedig ijesztőnek tartom, hogy ma egy miniszter ilyen kijelentést megenged magának. És ez figyelmeztető jel is minden demokrata számára. Az, hogy Lázár János, Fazekas Sándor volt agrárminiszter, és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő ilyen kijelentéseket tesz, egyértelműen azt mutatja, hogy a NER a szélsőjobb irányába mozdul el.

Ilyen körülmények közepette, hogyan lehet készülni a jövő évi választásokra?

A következő választásokra mindig akkor kell elkezdeni a készülést, amikor véget ér az előző választás, rögtön a következő napon. Nyilván senkinek sem könnyű az elmúlt időszak. Azt gondolom, megviselhet minden résztvevőt egy ilyen közhangulatban tartósan létezni. A stratégiaalkotás nyilván elindult. Egy dologra azonban fontosnak érzem, hogy reagáljak. Márki-Zay Péter ugyanis a Tranziton már 2024-re és 2026-ra nézve is győztesnek nyilvánította a Fideszt. Meglátásom szerint egy ellenzéki szereplő ilyet nem mondhat. Akkor miért indul a választáson, ha már eleve a Fidesz győzelmét vizionálja? Ez semmi másra nem jó, csak az ellenzéki szavazók elbizonytalanítására.

 

Forrás: hirklikk.hu