Ködösítenek az oroszok, cáfol az európai hatóság

2021. február 13. 11:56 2021. feb. 13. 11:56

Az orosz Szputnyik V fejlesztője, az orosz Gamaleja Intézet mostanáig sem a vakcina folyamatos szakvizsgálatára, sem a forgalomba-hozatali engedélyére irányuló kérelmet nem nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) – erről tájékoztatta a Népszavát az ügynökség sajtótitkára.

Ugyanezt erősítette meg Stefan de Keersmaecker szóvivő az Európai Bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján. Hasonlóan fogalmazott az EMA február 10-iki sajtóközleményében, de a nemzetközi, és főként az orosz sajtóban továbbra is ellentmondó állítások látnak napvilágot – Írja a portál.

A Szputnyik V Twitterét működtető csapat a napokban a közösségi oldalra egy képernyőfotót (screenshot) töltött fel, amely szerintük annak bizonyítéka, hogy benyújtották az engedélykérelmet a vakcina folyamatos felülvizsgálatára, ami a jóváhagyás egyik állomása. A képen látszik, hogy az állítólagos kérvényt nem az EMA, hanem a nagyon hasonló nevű HMA honlapjára töltötték fel, ami nem más, mint a gyógyszerek szabályozásáért felelős nemzeti hatóságok hálózata. Ennek a szervezetnek azonban nem dolga az oltóanyagok európai jóváhagyása, erősítették meg a szervezet illetékesei a Politico brüsszeli hírportálnak. Az Európai Gyógyszerügynökség sajtótitkára ezzel kapcsolatban lapunknak annyit jegyzett meg, hogy „minden ellenkező híresztelés és képernyőfotó dacára kitartunk a közleményünkben szereplő állítások mellett. "

 

Marofka Ferenc, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselője a budapesti Európa Pont által szervezett csütörtöki videobeszélgetésen azt mondta, hogy az oroszokkal nagyon intenzív tárgyalások folynak az engedélyezésről. Ez egyelőre annyit jelent, hogy a Szputnyik V fejlesztőit tájékoztatják a jóváhagyással kapcsolatos teendőkről. A tisztviselő elmondta: az Európai Unió megköveteli, hogy a klinikai vizsgálatokat a közösség előírásai szerint végezzék el, és hogy az EMA ellenőrizhesse az oltóanyag gyártását. Emellett nagyon szigorú minőségellenőrzési szabályok vannak. Marofka Ferenc közölte, hogy tudomása szerint a Szputnyik V minőségellenőrzését Németországban fogják elvégezni.

Az oroszok és az európai hatóság között jelenleg zajló konzultációs folyamatot követően, a Gamaleja Intézet kérheti a vakcina folyamatos szakvizsgálatát, amelynek során az EMA minősíti a szerről továbbított adatokat. Ezután jöhet az engedélykérés a feltételes forgalomba-hozatalra, majd az értékelés, ami nagyjából két-három hétig tart.

A Szputnyik V használatát eddig 27 országban hagyták jóvá, nyilatkozta az orosz sajtónak Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó befektetési alap vezetője az MTI tudósítása szerint. A szakember azt mondta, hogy sok országban provokációkat terveznek a vakcina ellen, konkurensek és különféle politikai erők próbálják megzavarni a jóváhagyását.  

Forrás: Hírklikk