Konzultációt indít az MSZP az uniós újjáépítési források felhasználásáról

2021. február 23. 14:46 2021. feb. 23. 14:46

Konzultációt indít az MSZP a Magyarországnak járó európai uniós újjáépítési források felhasználásáról – közölte az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) képviselője kedden.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországnak több mint ötezermilliárd forint támogatás jut, amelyet szigorú feltételekkel, célhoz kötötten lehet felhasználni, azzal el kell számolni.

Hozzátette: az EU azt kérte a tagállamoktól, a források felhasználásáról készítsenek reformtervet, amelyet egyeztetnek a társadalmi partnerekkel, önkormányzatokkal, civil- és szakszervezetekkel, hogy „ne csupán egy kormány mániáit kelljen finanszíroznia az európai közösségnek".


Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány csak „egy eldugott kis honlapon" tett közzé felhívást, egy néhány oldalas „fércműhöz" kérve a társadalmi partnerek véleményét.

Ez nem egyeztetés, a munkát megspórolja a kormány – hangoztatta. Hozzátette: az MSZP elvégzi a kormány helyett a munkát, nem hagyja, hogy a kabinet megkerülje az érdekképviseleteket és átvágja az Európai Bizottságot egy látszategyeztetéssel.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese közölte, levélben kérik a szakszervezetektől véleményük, javaslataik ismertetését, amelyet Ujhelyi Istvánon keresztül juttatnak el az unió illetékeseihez, segítve ezzel azt, hogy tényleg a munkahelyek megvédésre fordítsák, illetve a magyar családokhoz kerüljön az EU segítsége.