Kormány: megbecsüljük a pedagógusokat, de amúgy Soros és Gyurcsány

2019. november 30. 12:40 2019. nov. 30. 12:40

Szombat délután indul a tanárok tüntetése Budapesten, a kormány már előre magyarázkodott egyet az MTI-n, hogy de hát ők megbecsülik a pedagógusokat, akik nem a kormány ellen, hanem magasabb bérért fognak tüntetni. Természetesen mindez mögött a fidesz szerint Soros és Gyurcsány állnak.

A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a szombati Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tüntetésre reagálva az MTI-vel.

A pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult - emelték ki a közleményben.

Emlékeztettek: a pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre, mint 2010-ben. A béremelés jövőre is folytatódik: mintegy 17 ezer kolléga bére a minősítésnek köszönhetően emelkedik, a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére pedig júliustól átlagosan 30 százalékkal nő, és már tárgyalja a kormány az iskolaigazgatók béremelésének előterjesztését is.


A tanároknak leginkább az a bajuk, hogy bár ugyan valóban be lett vezetve az életpályamodell, azonban az abban megállapított vetítési alapot a 2014-es minimálbérhez kötötték. Így mostanra a tanárok alig keresnek valamit. Egyik követelésük pont emiatt az, hogy a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez kell kötni. De az új szakképzési törvénnyel is nagy bajok vannak a tanári szakszervezetek szerint.


Hangsúlyozták: a minisztérium eddig is nyitottan állt a már hónapok óta zajló tárgyalásokhoz, és ezután is nyitott, kész megvizsgálni a további bérigényeket.

Rámutattak: a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, ezért felháborító, hogy a szombati rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat. Teszik ezt úgy, hogy amikor Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányoztak, akkor több ezer pedagógust tettek utcára, elvettek tőlük egy havi bért, és az elmúlt években sem szavazták meg a pedagógus-béremeléshez szükséges pénzügyi forrásokat - idézte fel a minisztérium.

Forrás: Pécsi STOP/MTI