Koronavírus-oltóanyagok: Az Uniónak közösen és egymás iránti szolidaritással kell válaszolnia - Magyar felszólalója is volt a vitának

2021. január 20. 08:03 2021. jan. 20. 08:03

A képviselők nagy része támogatta az Unió közös erőfeszítését a járvány kezelésére, és teljes átláthatóságot kért a koronavírus-oltóanyagok szerződéseivel és elosztásával kapcsolatban.


A keddi plenáris vitában a képviselők Ana Paula Zacarias portugál európai ügyi államtitkár és Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos társaságában vitatták meg a járványkezelés kérdéseit.

A képviselők túlnyomó többsége a közös uniós megközelítés mellett foglalt állást, hiszen így biztosítható a gyógyszerek gyors fejlesztése és a biztonságos oltóanyag-hozzáférés minden európai számára. A képviselők ugyanakkor bírálták az „egészségügyi nacionalizmust", többek között a gyógyszergyártókkal állítólagosan párhuzamosan aláírt tagállami szerződéseket vagy a magasabb árat ígérve egymás kicselezésére irányuló kísérleteket. Az európai sikerek fenntartása érdekében az Uniónak közösen és egymás iránti szolidaritással kell válaszolnia úgy, hogy minden európai kormányzati szint együttműködjön egymással.

A képviselők az Unió és a gyógyszergyártók közötti, közpénzt érintő szerződések teljes átláthatóságát kérték. Nem elégségesek a Bizottság legutóbbi erőfeszítései, amelyek eredményeként a képviselők nem teljes egészében tekinthettek bele az egyik szerződésbe. A képviselők szerint csak a teljes átláthatóság segíthet az álhírek legyőzésében és viheti sikerre az európai védőoltás-kampányokat.


A képviselők a világjárvány globális vetületeiről is beszéltek. Az Unió felelőssége, hogy erős tárgyalási pozícióját a legsérülékenyebb szomszédai és partnerei megsegítésére is kihasználja. A járvány csak akkor győzhető le, ha mindenki ugyanúgy hozzájuthat az oltáshoz, nem csak a gazdag országok, tették hozzá a képviselők.

A vita egyéb kérdésekkel is foglalkozott, például az összevethető országos adatok hiányáról és az oltások kölcsönös elismerése iránti igényről, késlekedés helyett az oltások felgyorsításáról, és arról, hogy mennyire nem segít az Unió vagy a gyógyszeripar hibáztatása a kudarcokért.

A teljes vita felvételről itt tekinthető meg. Az egyes felszólalók beszédei a nevükre kattintva érhetők el.

Ana Paula Zacarias, a Tanács portugál elnöksége

Sztella Kiriakidész, egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügyekért felelős biztos

Esther de Lange, EPP, Hollandia

Iratxe García Pérez, S&D, Spanyolország

Dacian Cioloş, Renew Europe, Románia

Joëlle Mélin, ID, Franciaország

Philippe Lamberts, Zöldek/EFA, Belgium

Joanna Kopcińska, ECR, Lengyelország

Marc Botenga, The Left, Belgium

A vita magyar felszólalója

Tóth Edina (EPP)