Koronavírus: újra az életünk része lesz a maszk?

2021. szeptember 13. 09:59 2021. szept. 13. 09:59

A romló járványügyi adatok miatt Szerbiában hétfőtől ismét mindenkinek kötelező maszkot hordania az oktatási intézményekben - döntött hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A tanév kezdetén szüntették meg az iskolákban a beoltott tanárok és diákok számára a kötelező maszkviselést, de alig két hét után újra kötelezővé teszik. A minisztérium döntése értelmében az ország iskoláinak negyedében - főleg a dél- és nyugat-szerbiai településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma - hétfőtől ismét kizárólag online, távoktatással zajlik a tanítás. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5003-mal 816 912-re, Koszovóban 424-gyel 157 002-re, Észak-Macedóniában 464-gyel 183 535-re, Montenegróban 557-tel 121 908-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 436-tal 220 956-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 28-cal 7548-ra, Koszovóban 23-mal 2795-re, Észak-Macedóniában szintén 23-mal 6260-ra, Montenegróban kettővel 1800-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 9993-ra növekedett.

Vajon itthon is visszajön a kötelező maszkviselés? 

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt a PTE bizonyos helyein már mától újra kötelező a maszkviselés. Mint megírtuk az egyetem szerint a hallgatók jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, de „tekintettel a koronavírus a hazánkban is megjelent Delta-variánsának sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira, a PTE operatív stábja a biztonságos jelenléti oktatás és biztonságos munkahelyi környezet megteremtésének érdekében” 2021. szeptember 13. napjától visszavonásig új maszkviselési szabályokat határozott meg.

Kapcsolódó: 

 

Az egyetem területén kötelező a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata a következő esetekben:

  • a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon (ezt külön EMMI rendelet szabályozza);
  • a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (például előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt;
  • a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során
  • a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések alatt, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

 

Itthon is romlanak a járványügyi adatok 

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a hétvégén elhunyt tizenkét beteg, 873 új fertőzöttet találtak Magyarországon. A kormányzati portálon azt írták: 815 605-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 098-ra, a gyógyultaké 779 005-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 6502. Kórházban 266 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 34-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 2630-an vannak, a mintavételek száma 6 715 858.

Kiemelték, hogy a delta vírusmutáns több európai országban és Magyarországon is terjed. Az oltás azonban működik, minden más védekezési módszernél hatékonyabb; a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - hívták fel a figyelmet.

Jelezték azt is, hogy a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta a vakcinát, de annak sem késő, aki még nem tett így. A regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van.

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, de az a háziorvostól is kérhető. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás.

Emlékeztettek arra is, hogy több mint 1,4 millióan töltötték ki a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációt. A kitöltők szerint Magyarországot meg kell erősíteni, hogy egy veszélyesebb korszakban is meg tudjon felelni az új kihívásoknak, és úgy ítélték meg, hogy szükség van magyar vakcinagyárra. Egyetértés mutatkozik továbbá az adók csökkentésén és a családok támogatásán alapuló kormányzati politikának. A konzultáció eredménye irányadó a kormány számára, az ebből fakadó döntéseket pedig hamarosan meghozza - írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (146 610) és Pest megyében (113 218) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (47 054), Győr-Moson-Sopron (44 798) és Hajdú-Bihar megye (42 854). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 876 fertőzöttel. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Forrás: MTI/Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels