Korszakváltásra készül az MSZP

2021. április 10. 13:53 2021. ápr. 10. 13:53

A Magyar Szocialista Párt szerint a jövő évi választás után nem elég a kormányváltás, korszakváltásra is szükség van. A párt társelnöke úgy fogalmazott, meg kell teremteni a szabad, igazságos és szolidáris Magyarországot. Mindezt egy online háttérbeszélgetésen mondta Tóth Bertalan, amikor ismertette pártja most elkészült előválasztási programját, amely az Orbán utáni világ építéséről szól.

A szocialisták a legfontosabbnak azt tartják, hogy újra megteremtsék Magyarországon a demokráciát és a jogbiztonságot. Magyarázatuk szerint ugyanis napjainkban már csak formájában maradt meg a köztársaság, valójában olyan önkényuralom van, amit fel akarnak számolni. A program leghangsúlyosabb része, hogy miképpen kívánják biztosítani az esélyegyenlőséget, megszüntetve a társadalmi igazságtalanságokat. Terveik vannak többek között az egészségügy reformjára, a nyugdíjasok és a pályakezdő fiatalok helyzetének javítására, valamint az oktatás rendbetételére. Szándékaik szerint, véget vetnek az oligarchák hatalmának, leszámolnak a korrupcióval és létrehozzák a számonkérés jogszerű és hatékony rendszerét. Ugyanakkor fontos feladatnak tekintik, hogy fellépjenek a környezet kizsákmányolása ellen és érvényre juttassák a klímaigazságosságot.

A szocialista párt társelnöke részletesen bemutatta a 128 oldalas programot, kiemelve belőle, hogy ők mit tartanak a leginkább lényegesnek. Minderről már eddig is egyeztettek az ellenzéki összefogás további öt résztvevőjével és még további megbeszélések is lesznek. Az elképzelések jelentős része nyilvánvalóan olyan, amiről egyetértésre juthat az összes olyan párt, amely az Orbán-rendszer leváltását tűzte ki célul. Néhány pontról viszont biztosan várhatók – különböző élességű – viták. Tóth Bertalan például kifejtette, hogy szembe akarnak nézni a 2010 előtti világgal, vagyis azzal a korszakkal, amelyben az MSZP előbb a szabaddemokratákkal, majd egyedül vállalta a kormányzati felelősséget, és ami végül is oda vezetett, hogy a Fidesz háromszor is kétharmaddal nyerte meg a választásokat. A társelnök azt mondta, szakítani kívánnak azzal a harmadik utas szociáldemokrata politikával, amelynek következtében a baloldali pártok kiegyeztek a nagytőkével szerte Európában. Emlékezetes, hogy ennek az ideológiának a fő képviselője az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair volt, s egyik hazai támogatója a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnöke, Gyurcsány Ferenc.


 

A hat pártnak a következő időszakban kétségkívül minden ügyben meg kell találnia azt a pontot, ami összeköti, és nem szétválasztja őket. A tervek szerint augusztus végén induló előválasztásra már letisztult közös programra lesz szükségük, utána pedig – amikor már mind a 106 egyéni választókerületben kiderül, kit indítanak – egységesen kell támogatniuk a közös jelöltet. Tóth Bertalan elmondta, hogy az MSZP a Párbeszéddel együtt állít jelölteket az előzetes megmérettetésre, mégpedig nem is mindenütt, csak mintegy 60-70 körzetben. A szocialisták ahhoz az elvhez akarják tartani magukat, hogy ahol már egyéniben megválasztott parlamenti képviselője van a jelenlegi ellenzéknek, ott nem kellene jelentős konkurenciát indítani vele szemben. Ez persze újabb vitapont, elég csak arra emlékeztetni, hogy Zuglóban az MSZP-s képviselővel szemben a Momentum Hadházy Ákost jelölte az előválasztásra.

Túl a programokon, az egyik leglényegesebb kérdés természetesen az, hogy ki lesz az összefogás miniszterelnök-jelöltje. Két párt már jelezte, hogy elnöke aspirál a posztra. Így Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) biztosan résztvevője lesz a versenynek. A szocialisták már többször kinyilvánították, hogy Karácsony Gergely mögé állnak, amennyiben elindul. A főpolgármester korábban időt kért, hogy dönthessen, de Tóth Bertalan is úgy vélte, ebben a hónapban már mindenképpen be kell jelentenie, hogy mit lép. A közvélemény-kutatások alapján Orbán Viktor legesélyesebb kihívója a Párbeszéd társelnöke lehet és nyilván sokat nyom majd a latban, hogy a választók még emlékeznek rá, 2019-ben alig egyenlő feltételek és szinte egyenlő esélyek mellett is le tudta győzni Tarlós Istvánt.

A már említett háttérbeszélgetésen az MSZP társelnöke rendkívül bizakodónak látszott. Szavaiból az derült ki, az ellenzéki összefogás résztvevői nem kétlik, hogy győzhetnek jövőre a választáson, a kérdés csak az, kétharmados, vagy egyszerű többséget szereznek. Tóth Bertalan utalt rá, mindkét variációra megvannak a terveik, bár ha az utóbbi jön be, az nyilván nehezíti a dolgukat. Csakhogy odáig még el is kell jutni. És egyelőre a programok összecsiszolásánál tartanak, ami egyúttal próbája is lehet a további együttműködésnek. Tóth Bertalan azt mondta, bízik benne, hogy a szocialista párt elképzeléseinek jelentős része megjelenik majd a hat ellenzéki párt közös programjában is. Ez mindenesetre komoly előrelépés lenne. Hogy ne csak kormányt, hanem korszakot is válthassanak.