Kósa Lajos nem ostoba, hanem a Fidesz kommunikációs fegyvere

2021. február 23. 14:34 2021. feb. 23. 14:34

Egyelőre nem áldozza be a Fidesz Kósa Lajost, hanem kiáll mellette. Most épp azt kommunikálják, hogy a csengeri örökösnő által megvezetett Fidesz-alelnök nem bűnös, hanem áldozat. Azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy bárkivel előfordulhat, ami Kósával: hogy elfogad egy kisebb ajándékot, például egy francia bank egynegyedét, vagy egy svájci repülőcég öt százalékát. Olyan ez, mondta Völner Pál államtitkár a parlamentben, mint amikor a zöldséges leméri az árut, és nem ellenőrizzük, hogy tényleg annyi-e, mint amennyinek lennie kell, és a minőségét sem kezdjük vizsgálgatni.

Nem olyan. Három évvel ezelőtt, a választások előtt Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és Fazekas Sándor akkori agrárminiszter lakossági fórumokon azzal riogatta a népet, ha az ellenzék győz, akkor idejönnek a migránsok és a magyar embereknek szöcskét, valamint grillezett skorpiót kell majd enniük. Ez már akkor is nettó hülyeség volt, de sokak szerint nem véletlenül: a Fidesz kommunikációs csapdába csalta az embereket, köztük a véleményformáló sajtó munkatársait, mert azt akarta, hogy azokkal a hülyeségekkel foglalkozzunk, amelyekkel a kormány kommunikátorai traktálnak bennünket és a közvéleményt. Ne arra figyeljünk, ami nem ennyire látványos, de nagyságrendekkel károsabb az országra nézve. Hogy a Fidesz a szemünk előtt lebontotta a jogállamot, megszállta a sajtót, elfoglalta az egyetemeket, s javaikat a köz számára hozzáférhetetlen alapítványokba vándoroltatta. Hogy soha még ennyire nagy nem volt a korrupció, s a lopás a mindennapok részévé vált.

Nem véletlen, hogy a „szöcske-showhoz” hasonló színvonalú (illetve színvonaltalan) gumicsontokat szór a hatalom a nép elé. Ezzel két legyet üt egy csapásra: nemcsak a sajtónak ad ezzel témát, de a saját táborukat is ezen a szinten tudja megszólítani.

 

Merthogy, nem csupán az ország szisztematikus kirablása folyik hosszú évek óta, de ezzel párhuzamosan – ám ettől nem függetlenül – zajlik egy másik folyamat is: az emberek tudatos elbutítása. Nem véletlenül függ össze ez a kettő, egy lebutított ország lakóit sokkal egyszerűbb manipulálni, bármilyen ügy érdekében befolyásolni. A szöcskeevés tipikus példája annak, hogy mit gondol a Fidesz és a kormány az emberekről. Azt gondolja, hogy már kellően hülyék ahhoz, hogy a legképtelenebb történeteket is le lehessen tolni a torkukon.

A kommunikációs csapda kétségkívül létezik, ám ebből ki lehet sétálni. Mégpedig úgy, ha helyükön kezeljük a dolgokat. Leírjuk, hogy a migránsokkal riogatni kapitális baromság, és nem mellékesen, nettó aljasság, mert az egyszerű, tanulatlan emberek zsigeri félelmeire épít. S mindemellett azt is le kell írni, hogy Orbán és társai szétlopták az országot, felélték a mostani nemzedék jelenét, a gyerekeink, az unokáink jövőjét.

A kettőt együtt kell bemutatni. Mert Németh Szilárd és Kósa Lajos valóban igen egyszerű fából lettek kifaragva, de azt még ők is felfogják, egy náluk kevésbé ostoba, ám annál aljasabb terv végrehajtásában vállalnak bűnrészességet.