Kovács Zoltán: a magyarországi korrupciót pillanatnyilag semmi sem tudja megállítani

2022. december 5. 15:00 2022. dec. 5. 15:00

A Klikk TV Mélyvíz című adásának állandó vendége Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője. Ezúttal a közéleti kérdések között Németh Péterrel beszélgettek a labdarúgó-világbajnokság eddigi eseményeiről is.

Arra a kérdésre, hogy nézi-e a mérkőzéseket, a válasz természetesen „igen” volt, bár mint megállapította, „rengeteg mérkőzés van és egybefolyik az egész. Furcsák ezek a meccsek és olyan eredmények születnek, amire az ember csak kapkodja a fejét, mint a németek, az argentinok veresége, ez utóbbi Szaúd-Arábiával szemben”. 

Különös helyzet érzékelhető, miután az eddigi évtizedek alatt tapasztalt vb-őrületből mintha alig valami pezsegne a közéletben. „Magamon is érzem, hogy kevéssé keresem a meccseket, még akkor is, ha gyalázatos döntés volt Katarba vinni a vb-t. A FIFA vezetősége szerintem nagyon rossz úton jár. Nagyon sok pénzről van szó, van miből kaszálni.”

A korrupció az európai földrészen is célkeresztben van, kérdés, hogy az „uniós szankciók” képesek-e megállítani vagy legalább csökkenteni a magyarországi visszaéléseket?

„A magyarországi korrupciót pillanatnyilag semmi sem tudja megállítani” – válaszolta. „Bajban is van az Európai Tanács, az unió. Magyarországon ugyanis a politikai berendezkedés lelke a korrupció.”

Régen ez ugye úgy nézett ki, hogy „a törvénnyel szemben korrumpáltak valakit. Amennyiben az érintett lebukott, megütött a bokáját, ha nem, élt, mint hal a vízben. Ma törvényesített a korrupció.”

Mindez átitatta a társadalmat és „nem csak az elitrétegben, hanem föntről csöpög lefelé, a végén ott tocsog benne a társadalom nagy része. Nem is tudják elkerülni a korrupciót, mert máskülönben nem tudna megélni. Ez szörnyű.”

Ezt a kormány annyival intézi el, hogy „korrupció mindenhol van, de milyen válasz ez? S persze, hogy van máshol is, csak máshol meg akarják állítani, harcolnak ellene.” Idézte a Transparency International jelentését, ami szerint „Magyarország Európában a második legkorruptabb ország. Globálisan tekintve pedig Ghánával, Szenegállal vagyunk azonos sávban”.

Ebből a helyzetből nem lehet egy országot „néhány pontba összetákolt jogszabállyal kirángatni”. Kovács Zoltán emlékeztetett Navracsics Tibor szavaira, miszerint „igyekszünk megtenni azokat a lépéseket, amik oldják az uniós bizottság aggályait. Na most itt nem aggályokról van szó, hanem arról, hogy lassan szétlopják az egész országot. Nekem ez az aggályom.” 

Felidézte azt az alaptételt, hogy egy normális gazdasági berendezkedés alapja az azonos versenyhelyzet. „Az egész kapitalizmusnak ez a lényege és nem az, hogy politikai kiválasztás alapján jutnak lehetőséghez.”

 

Forrás: hirklikk.hu