Közösen követelik az ellenzéki pártok az alkotmánymódosítás és a választási törvény átalakításának visszavonását

2020. november 11. 15:44 2020. nov. 11. 15:44

Közös közleményben követeli a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd Orbán Viktortól és a kormánytól, hogy vonja vissza a kedd este benyújtott törvényjavaslatokat.

Mint ismert, kedden szavazta meg a Parlament a rendkívüli jogrend 90 napos hosszabbítását. Ennek farvizén megjelent egy olyan javaslat, mely az alaptörvényt módosítaná többek között úgy, hogy drasztikusan szűkítenék a közpénz fogalmát, a közpénz-költések körüli nyilvánosságot, és kétharmados törvénybe betonozná be a közelmúltban a felsőoktatában és máshol létrehozott fideszes alapítványokat.

Egy másik törvénymódosítás pedig a választási törvényt szabná át, méghozzá úgy, hogy az ellenzéki pártok sokkal nehezebben állíthatnak külön listát, ha közben arra törekednek, hogy egy választókerültben csak egy ellenzéki jelölt álljon a fideszes jelölttel szemben - írtuk a 24.hu nyomán.

A fentiek miatt szerda délután közös közleményt adtak ki az ellenzéki pártok az MTI Országos Sajtószolgálatának felületén, melyet alábbiakban, változtatás nélkül közlünk.

"Orbán vonja vissza törvényjavaslatait – Ha segíteni nem tud, legalább ne ártson

Orbán Viktor retteg attól, hogy 2022-ben elveszíti a választást, miközben továbbra is embertelen, aljas kormányzást folytat. Ezt üzenték a kormánypárt keddi intézkedései, amelynek során a fideszes és az úgynevezett kereszténydemokrata képviselők remegő kézzel megírt alkotmánymódosítás keretében tettek ismételt lépéseket a közpénzek ellopása, valamint a közpénzekkel kitömött cégek, alapítványok bebetonozása és elrejtése érdekében.

Tették mindezt a koronavírus-járvány kellős közepén, amikor a válság megfékezésére, a lehető legtöbb ember megmentésére és megvédésére kellene koncentrálni. Egyszerűbben: miközben feltehetően magyar emberek százai halnak meg Orbánék súlyos, történelmi késlekedései, átjachtozott hónapjai miatt, a miniszterelnök és csapata magyar emberek további adómilliárdjait játssza át a kastélyokkal, hajókkal, repülőkkel már amúgy is kitömött oligarcháknak, bebiztosítva őket a 2022-es vereségre.

Orbán kétségbeesett lépéseinek sorába illeszkedik az is, hogy – tökéletesen demokráciaellenes módon – egyeztetés nélkül, másfél évvel az országgyűlési választások előtt benyújtotta a választási törvény módosítását szolgáló javaslatot. Ez is csak azt mutatja, hogy Orbán már a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát. Utóbbira minden oka megvan, mert veszíteni is fog – ezt Orbán is beismerte az ominózus törvényjavaslatokkal.

Ha valamikor, most kiváltképpen igaz: Orbán Viktor végképp méltatlanná vált hivatalára. Követeljük, hogy vonja vissza a vonatkozó törvényjavaslatokat, továbbá töltse lopás és ügyeskedés nélkül a hátralévő hivatali időt. Hogy minisztereit és államtitkárait idézzük: Ha a világjárvány idején segíteni nem tud, legalább ne ártson.

DK
Jobbik
LMP
Momentum
MSZP
Párbeszéd"

Forrás: MTI/OS

(Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor)