Lakások horror-áron, horror-hitelkalkulációkkal

2023. március 13. 16:45 2023. márc. 13. 16:45

Ha az ember szeretne egy saját lakást vásárolni, az esetek többségében a banki hitelt hívja segítségül. Igen ám, de most már nem olyan egyszerű ez a folyamat, egyes városokban több önerőre van szükség, mint amennyi a hitel maga.

A „megfizethető” kategóriába sorolt panellakások iránt élénkült az érdeklődés. Különösen a panelprogramos házakban lévő (azaz szigetelt, fűtéskorszerűsítésen átesett, egyedi fogyasztásmérőkkel felszerelt) lakások iránt. Fontos szempont lett a távfűtés, amelynek díja egyelőre nem emelkedett a lakosság számára.

A panelek kínálati ára nem nagyon mozdult lefelé például Budapesten, Győrben és Debrecenben. Egy ötven négyzetméternél kicsit nagyobb panellakásért Budapest X. kerületében átlag 35 millió, míg Budán, a XI. kerületben már több mint 50 millió forintot kérnek. Győrben 31 millió, Debrecenben 34 millió, Szegeden 30 milliót, Miskolcon 20 millió, Nyíregyházán 26 millió forint körül alakul az átlagár – írja az RTL az Ingatlannet.hu adatbázisa alapján. 

Miskolcon egy 16 millió forintos lakáshitellel és a minimális, 20 százalékos önerővel már vásárolható legalább 50 négyzetméteres panellakás. A hasonló nagyságú budapesti, szegedi, győri és debreceni panelek vételénél nagyobb önerő szükséges (10-30 millió forint), ha a vásárlók nem kívánnak 20 milliónál nagyobb lakáshitelt felvenni. Az önerő rész állami támogatással, a házaspároknak babaváró hitellel (legfeljebb 10 millió, amiből 7,5 millió forintot számíthatnak be önerőnek), valamint családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) növelhető.

Jelenleg 20 millió forintos jelzáloghitelt – a legalább 10 éves kamatperiódusú vagy végig fix kamatozású hitelek közt – a legalacsonyabb kamattal, 8,59 százalékon lehet felvenni az 500 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkezőknek, 20 éves futamidővel. A költségeket jelző teljes hiteldíj-mutató (THM) 9,07 százalék, így havi 176 ezer forintos törlesztővel húsz év alatt a hitelösszeg több mint dupláját, 42,3 millió forintot kell visszafizetni a banknak.

Magasabb jövedelemmel kedvezőbb a THM: ha az adósnak egyedül vagy az adóstársával együtt 600 ezer forint, illetve azt meghaladó jövedelme van, 8,97 és 9,56 százalék közötti THM-mel érhetők el 20 milliós jelzáloghitelek, 175 ezer forintos havi törlesztő, amivel a futamidő végéig 42 millió forintot kell az adósnak fizetni a hitelért cserébe.