Levelet kaptak a hazai étteremesek és szállodások: jobb, ha pünkösd előtt nem számítanak nyitásra - A kormány szerint ez alaptalan rémhír

2021. január 19. 17:18 2021. jan. 19. 17:18

„(...) a kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak” - írják a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) körlevelében, amit az utóbbi napokban küldtek el a magyar szálloda- és étteremüzemeltetőknek. Fontos: Pünkösd idén május 23-ra esik.

Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a 24.hu-nak azt mondta, hogy nehezen elképzelhető, hogy májut előtt lesz nyitás. A Pécsi STOP legfrissebb hírei ide kattintva érhetők el. 

"De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások”

– mondta a lapnak Flesch, majd hozzátette, hogy ezért is küldték körbe a levelet a szállodáknak, illetve az éttermeknek. 

A levelet a 24.hu is leközölte, amit most is változtatás nélkül hozunk: 

a kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak.

A lap úgy tudja, hogy sok étterem, illetve szállodája megdöbbent a levél tartalmán, ám Flesch szerint semmi meglepő nincsen benne. 

Dömötör Csaba államtitkár például nemrégiben arról beszélt, hogy a kormány számításai szerint „ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország” az oltóanyagok beszerzésénél, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. Arról, hogy a brüsszeli ütemet lassúnak véli a kormány a Pécsi STOP is beszámolt, ugyanis a koronavirus.gov oldalon is közölték ezt az információt. 

A kormányzati oldalon egészen pontosan ezt írták: 

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A kínai vakcina kapcsán azonban egyelőre azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán megkapja-e a hazai engedélyt. 

Az MSZÉSZ elnöke a körlevélben arról is ír, hogy tisztában vannak vele, ez az időszak még a mostani támogatások megemelésével is nagyon nehéz lesz. Flesch továbbá megjeegyzte azt is, hogy a zárva tartó szállodák is költségekkel járna, illetve a szakképzett munkaerő megtartása is költséges. A Pécsi STOP legfrissebb hírei ide kattintva érhetők el. 

Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz.

Addig pedig tovább tárgyalnának az állami segítségről, ezért Guller Zoltánnaka Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának elküldték a kéréseiket:

  • a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,
  • legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,
  • a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,
  • a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,
  • az építményadót töröljék el erre az évre,
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig.

 

Frissítés! 

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. Magyarország Kormánya ilyen döntést nem hozott. A brüsszeli forrásból érkező vakcinák nem elegendőek a tömeges oltás elindításához, ezért a kormány Kínával és Oroszországgal is tárgyal vakcinák tömeges beszerzéséről, hogy mielőbb elinduljon a tömeges oltás Magyarországon! - írja közleményében a A Kormányzati Tájékoztatási Központ. 

 

Forrás: 24.hu 

Címlapkép: Illusztráció