Lex Jordán: miniszteri hatókörbe tennék a színházigazgatók kinevezését

2017. április 8. 09:38 2017. ápr. 8. 09:38

Úgy tűnik, megunta a kormányzat a magyar színházak vezetői posztjára kiírt pályázatok körüli huzavonákat, ugyanis olyan dokumentumokat küldtek szét véleményezésre, amely a döntési jogkört az emberi erőforrások miniszterének kezébe adná. Az alkalmassági feltételeken is lazítanának, ez a kaposvári megbízott igazgatónak is jól jöhet.

Megunhatta a kormány a színházigazgatói pályázatok körüli huzavonákat, legutóbb Jordán Tamás szombathelyi pályázatából kerekedett botrány, mikor a másik jelentkező visszalépése után sem szavazták meg újabb öt évre az általa alapított teátrum igazgató posztjára. Helyette csupán egy évre nevezték ki.

Ennek vetne véget az új tervezet, melyet véleményezésre megküldtek minden megyei jogú város vezetőjének. A valasz.hu cikke szerint egyébként rövid volt a határidő a közigazgatási egyeztetésre: a városvezetők e hét keddjén kapták meg a tervezetet, hogy csütörtökre véleményezzék azt, miközben az érintett szervezeteket nem vonta be a kormány az egyeztetésbe, ők nem kapták meg a dokumentumot.

Az elképzelés szerint a kinevezésekről az érintett tárca (az Emberi Erőforrások Minisztériuma) vezetője saját szájíze szerint válogathatna a színházigazgatói posztra jelentkezők közt, valamint felmentést is adhatna olyan elvárások alól, mint szakirányú végzettség - ha a jelentkező rendelkezik előadó-művészeti szervezetben szerzett minimum ötéves vezetői gyakorlattal.

Azonban a cikk szerint a háttérben épp azon megy a lobbizás, hogy ezt az ötéves vezetői gyakorlatot három évre csökkentsék. Ezzel ugyanis a kaposvári Csiky Gergely Színházat Rátóti Zoltán távozása után megbízottként vezető Fülöp Péter (aki amúgy jogász és közgazdász végzettségű) kinevezése elől is elhárulhatna az akadály.

A tervezet kinevezésekre vonatkozó része két változatban készült el. A B változat szerint a nyílt pályázat mellett lehetőség lenne meghívásos pályázatot is hirdetni, ezt a valasz.hu értesülései szerint a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) forszírozza erősebben.

Ha ez utóbbi változatot fogadják el, akkor várhatóan mindenhol emellett döntenek az érintett önkormányzatok, mivel ez jár kevesebb vesződséggel - a politika megmondja, hogy kit látnának szívesen a poszton, aztán azt nevezik ki.