Liberális női államfőt választott Szlovákia

2019. március 31. 14:03 2019. márc. 31. 14:03

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás második döntő körét, így június 15-től ő lesz Szlovákia új, és egyben első női államfője a Statisztikai Hivatal (SÚSR) által vasárnap délben nyilvánosságra hozott hivatalos végeredménye szerint.

Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás második körének véglegesített, hivatalos végeredményei szerint Zuzana Čaputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, Maros Sefcovic 41,59 százalék szavazatot kapott.

A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.

A mintegy négy és fél millió választópolgárral rendelkező Szlovákiában Zuzana Čaputovára 1 millió 56 ezren voksoltak, ez a legalacsonyabb szavazatszám, amivel eddig államfőválasztást nyertek Szlovákiában.

Čaputová az Új Szó cikke szerint választási győzelmét a Szlovákiában élő kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is megköszönte, hangsúlyozta, mindenki elnöke szeretne lenni. Az egyértelmű győztes azután lépett a nyilvánosság elé, miután vetélytársa, Maroš Šefčovič elismerte vereségét.

"Sokan kétségbe vontuk, nem hittük el, hogy saját politikai véleményünkkel is harcba lehet szállni, hogy nem kell a populizmus vonatára felszállni, hogy lehet igazat mondani, hogy agresszív szótár és övön aluli ütések nélkül is fel lehet kelteni az emberek figyelmét és érdeklődését”

- hangsúlyozta Čaputová.

Az 1973. június 21-én született Zuzana Čaputová ügyvédként és polgári aktivistaként indult az elnökválasztáson a Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli párt színeiben, annak alelnöke volt - írja az Új Szó. Nevéhez fűződik a bazini szemétlerakó létrehozása elleni harc, amely 14 év után sikerrel zárult. A környezetvédelemmel foglalkozó ügyvédek világszervezetének, az ELAW-nak a tagja, 2016-ban Goldman Környezetvédelmi Díjat kapott, amelyet az ökológia Oscar-díjának is neveznek.