LMP: kormányzati elvonás helyett járványügyi alap kell az önkormányzatoknak

2020. szeptember 6. 14:38 2020. szept. 6. 14:38

Kanász-Nagy Máté, az LMP frissen megválasztott társelnöke úgy látja, járványügyi alap és szakmai protokollok kellenek az önkormányzatoknak a kormánytól, nem pedig az őket sújtó elvonások.

Nem kormányzati elvonásokra, hanem egy járványügyi alapra és a védekezéshez szükséges szakmai protokollokra van szükségük az önkormányzatoknak - hangoztatta az LMP társelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, az önkormányzatok harcolnak a frontvonalban a koronavírus-járvány ellen, ami többletforrásokat igényelne, de a legtöbb önkormányzatot mégis elvonás sújtja.

A LMP által javasolt önkormányzati alap speciálisan a helyhatóságoknak segítene, nemcsak pótolná a kieső bevételeket, hanem pluszforrást is biztosítana a járvány elleni hatékonyabb védekezéshez - ismertette.

Az ellenzéki politikus, Újpest alpolgármestere olyan protokollok, iránymutatók kidolgozását is sürgette, amelyek az egészségügyi és szociális intézményekben szükséges intézkedéseket tartalmazzák, mert ebben a kérdésben "késnek vagy elmaradnak" ezek a tájékoztatások, az "önkormányzatok teljesen magukra vannak hagyva".

Hozzátette: az önkormányzatoknak maguknak kell intézkedéseket hozniuk ezekben a kérdésekben, csakhogy ennek "összehangolt intézkedéssorozatnak kellene lennie, ahol önkormányzatok és a kormány közösen küzdenek" a járvány ellen.

 

Címlapkép: Facebook/Kanász-Nagy Máté

Forrás: MTI