LMP: legyen az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalék

2020. augusztus 22. 16:42 2020. aug. 22. 16:42

Törvénymódosító javaslattal készül az ellenzéki párt.

Az LMP törvénymódosító javaslatban kezdeményezi, hogy jogszabály mondja ki az alapvető élelmiszerek 5 százalékos forgalmi adóját - mondta a párt társelnöke szombati budapesti, a Facebookon online is közvetített sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet közölte, a törvénymódosító javaslat mellett aláírásgyűjtésbe is kezdtek azért, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27 százalékról.

"Különösen a zöldségek és a gyümölcsök ára szökött a csillagos egekbe", így a vásárlásukat sok család már nem is engedheti meg magának - fogalmazott.

Kiemelte, a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében kezdeményezik, hogy a kormány azonnal korrigálja a nyugdíjakat, ha az infláció több mint 1 százalékkal magasabb az év eleji nyugdíjemelésnél. Az LMP emellett azt is követeli, hogy a kabinet - többéves bevezetés helyett - azonnal adja oda a nyugdíjasoknak a tizenharmadik havi nyugdíjat - tette hozzá Schmuck Erzsébet.

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségének titkára közölte, az áfacsökkentés azt jelentené, hogy egyik napról a másikra akár több száz forinttal csökkenhet a gyümölcsök ára.

Hangsúlyozta, az újpesti önkormányzat augusztus végétől az ottani piacon beváltható ötezer forintos utalvánnyal segíti a nyugdíjasokat.

 

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: MTI