Magyar György: legyen köztársasági elnöki előválasztás!

2021. október 16. 12:10 2021. okt. 16. 12:10

Köztársasági elnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette be Magyar György, a szervezet elnöke.

Magyar György a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta: Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldalon elfogadható személyre.

A köztársasági elnök megválasztása most kardinális kérdés lesz, mert pont az áprilisi választások előtt kell döntenie a parlamentnek, hogy ki legyen az államfő a következő öt évre. Ha erről a jelenlegi összetételű parlament dönt, akkor Magyar Györgynek nincs kétsége, hogy a „133 hős" meg fogja választani a Fidesz jelöltjét. Tehát nem tenne jót egy esetleges kormányváltásnál, ha jönnek az új törvények, és a köztársasági elnök nem írja alá.

Ezért az ügyvéd azt mondta: a civilek kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök személyére „tegyünk mi javaslatot”. Ugyanígy, ahogy most az előválasztásnál, jöjjenek személyiségek, és akár online szavazzuk meg, kit tartanánk alkalmasnak arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse – fogalmazott.

Forrás: Klubrádió