Magyarország a Fidesz alatt maffiaállam lett

2022. január 13. 19:53 2022. jan. 13. 19:53

Igen szorosnak ígérkezik a magyar parlamenti választás, de az ország válaszúthoz ért: vagy jön még négy év Orbánnal, vagy teljesen új kormány alakul. A politikus Nagy Imre újratemetésén szabad választásokat sürgetett, de az ellenzék – jó 30 év elteltével – most tőle követeli ugyanezt.

Magyarország a Fidesz alatt maffiaállam lett, olyan mértékű a korrupció, illetve a hatalom összpontosítása – írta a The Independent. Orbán Viktor ugyan előszeretettel nevezi rendszerét kereszténydemokratának, ám a diszkriminatív törvények, valamint a sokszínűség feladása miatt, az messze van a keresztény hagyományoktól, amelyek az EU alapjait képezték. Az ellenzéki kampány ugyan némiképp alábbhagyott az előválasztás óta, mert megy a belső civakodás a stratégiáról, de a hat pártnak van esélye nyerni. Róna Dániel, a 21 Kutató Központtól azt mondja, hogy a gazdasági helyzet, a vágtató infláció és a járvány félrekezelése nyomán a másik oldal akkor végzi jól a dolgát, ha képes az átlagember gondjaival foglalkozni. Ebben az esetben tud többletszavazatokat szerezni. 

Igaz, a hatékony fideszes propagandagépezet csak most lendül igazán mozgásba. Édesítőszerként záporoznak a különféle juttatások, lesz Békemenet, és április 3. előtt nem sokkal Budapesten ülésezik az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia. És még ott van a „gyermekvédelmi” népszavazás is. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szomorúnak tartja, hogy hét éve sokan nem vették észre a menekültek elleni hadjárat során: bármikor sorra kerülhet egy másik kisebbség is, ám az jó, hogy az LMBT-közösség elfogadottsága egyre nagyobb. 

Márki-Zay ugyanakkor a gazdaságra és a korrupcióra összpontosít. Ez az év fordulópontot jelent a magyar demokrácia történetében. Ha Orbán kétharmaddal újrázni tud, még inkább használhatatlan lesz az alkotmány, és a töréspont felé tart a viszony Brüsszellel. Ha viszont az ellenzék történelmet csinál, akkor a működőképesség szavatolása lesz a cél, miután az állami kulcspozíciókat a maffiaállam vazallusai foglalják el – írta a szerző. 

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.) 

 

Forrás: Hírklikk