Magyarország teljhatalmú embere meg van ijedve, az életben maradásért küzd

2021. december 3. 13:24 2021. dec. 3. 13:24

Magyarország teljhatalmú embere meg van ijedve, s küzd a politikai életben maradásért – állítja a Foreign Policy amerikai magazin elemzője, aki úgy látja, végre összeállt az ellenzék, és megvan az esélye arra, hogy Orbánt és a Fideszt legyőzze a jövő évi választáson.

Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elhangzott lapszemle szerint Orbánt szemmel láthatóan aggasztják az ellenzék javára billenő közvélemény-kutatási eredmények, hisz' az elmúlt 11 évben a saját elképzelése szerint alakította a társadalmat, és építette a maga keresztény-központú illiberális demokráciáját. Úgy kezelte az országot, mintha a saját hűbérbirtoka volna, fittyet hányt az uniós normákra, viszont saját szövetségeseihez és családjához csatornázta be az uniós pénzeket, állítják egybehangzóan az elemzők – írja a Foreign Policy.

Az írás emlékeztet arra is, hogy a korrupciós ügyeket nem vizsgálja az ügyészség, hogy átláthatatlanok a közbeszerzések, hatalommal való visszaélés történik, a bíróságok függetlensége megtört és a közvagyont Orbánék új magán alapítványokba transzferálják. Mindezekről pedig számot kellene adnia az Európai Bizottság még november 19-én, a kormányhoz küldött levélre adandó válaszban. Addig továbbra is visszatartja azt a Covid-segélyként kiutalható 7,2 milliárd eurót, ami jelentős bevételnek számít, hisz a GDP öt százalékának felel meg. Az ellenzékről megjegyzi, ugyan összeállt, de még nincs közös programja. Noha mindezek ellenére jók az esélyei, még úgy is, hogy a média nagyobb része a Fidesz kezében van. 

Andor László volt uniós biztos pedig arról beszélt a lapnak, hogy Orbán kijátssza a választások előtt szokásos kártyát, s úgy költekezik, mintha világ vége lenne, s közben eljátssza az állami vagyont is. De a legborzasztóbb húzása, a választási törvény módosítása úgy, hogy közben a külföldre menekült fiatalok változatlanul nem szavazhatnak levélben. Ennek ellenére, biztató a nemzetközi környezet is: Trump, Kurz, Babis, Netanjahu távozása után Orbán bukása csak hab lenne a tortán, ráadásul már a német kereszténydemokraták támogatására sem számíthat – írta Berlinben keltezett tudósítását Paul Hockenos.

Forrás: Klubrádió