Magyarországra szállíthatták az ukrán hadifoglyok egy részét az oroszok

2023. június 9. 05:30 2023. jún. 9. 05:30

Az Index vette észre az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleményét, amely szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították.

„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – olvasható az Orosz Ortodox Egyház közleményében, amelyet az Index vett észre..

A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.

Az Index szerint az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

A lap szerint a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete az egyik közvetítő.

„A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak.

Forrás: hirklikk.hu