Magyarországról írt a Guardian: a prostituált, a tanársegéd és a diktátor

2021. szeptember 20. 12:03 2021. szept. 20. 12:03

„Finom viselkedése egy szerény tanársegéd benyomását kelti, aki rendetlenkedő diákokat sem tudna megregulázni, nemhogy szembeszállni Magyarország »de facto diktátorával«, Orbán Viktorral” – írja a Guardian Karácsony Gergelyt méltató véleménycikkében, amelyet a Mandiner szemlézett.

A brit baloldali lap szerzője szerint Budapest főpolgármesterének valójában előnyére válik visszafogott stílusa: nem üvöltözik, nem harsog szlogeneket, helyette tanult ember módjára fejtegeti azt, hogy az Európai Unió megette Francis Fukuyama-féle illúziót arról, hogy a demokrácia visszafordíthatatlan, miközben „végignézte a demokrácia leépítését Lengyelországban és Magyarországon”. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Nick Cohen szerint mégis a változás reményére ad okot az, hogy a politikai paletta ellenzéki pártjai különbségeiket félretéve összefogtak, de a győzelemhez ennél több kell. A cikkíró szerint a Fideszt és az ország kulcsfontosságú területeit uraló elitet kell célkeresztbe venniük.

A Guardian munkatársa megszólaltatta Szelényi Zsuzsannát, aki a Fidesz egyik első képviselőjeként került be a parlamentbe 1990-ben. A volt fideszes politikus elmondása szerint azért szakított a magyar kormányfővel, mert nem tudta figyelmen kívül hagyni „Orbán Viktor veleszületett tekintélyelvűségét”, ami mára  „Európa leggátlástalanabb autokratikus politikai vezetőjévé” tette.

Ez is érdekelhet: Karácsony Gergely: "Megtámadták az előválasztást - még többen, még elszántabban vágunk vissza"

Nick Cohen elismeri, hogy vakmerő dolog brit újságíróként ilyet leírni, de szerinte a magyar média a maga nemében a legnagyobb prostituált Európában. A cikkíró ezt is fokozta: az „újságírói szervilizmust” adófizetők pénzéből feladott állami reklámokkal jutalmazzák. 

A Brexit kapcsán Cohen megjegyezte: az egyetlen jó dolog benne szerinte az, hogy végre nem a Fidesz tolvajainak zsebébe landol a brit állampolgárok EU-ba befizetett pénze. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: Mandiner

Címlapkép: Illusztráció, Pexels