Majdnem három és félezer tanár hiányzik az általános és középiskolai oktatásból

2021. július 22. 10:25 2021. júl. 22. 10:25

Nagyjából három és félezer általános és középiskolai pedagógusállásra, és majdnem ezer óvonői státuszra lehet jelentkezni a közszféra állásportálján.

Számos helyen úgy sem tudják betölteni a hiányt, hogy bármilyen végzettségű pedagógust azonnali hatállyal felvennének. Sok intézmény munkaelosztással és óraadó tanárokkal oldja meg a helyzetet- írja a Népszava. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A lap azt írja, hogy sok szakember szerint több mint tízezer tanár és tanitó is hiányozhat a rendszerből. A kozigallas.gov.hu oldalon található adatok alapján, Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg, Pest megyében pedig több mint 350 tanárra van szükség és 150 tanítói állásra lehet jelentkezni.

Érdekes, hogy a gazdaságilag erősebb megyékben: Győr-Moson-Sopron, Fejér megyében is magas a betöltetlen az álláshelyek száma.

A Népszava értesülései szerint az egyes szakok közül a matematika a legkeresettebb, hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre, míg a második a helyen az angol nyelv áll a maga 253 állásajánlatával, a dobogó harmadik fokára pedig a testnevelés került 225-tel.

Ez is érdekelhet: Karácsony: benyújtottuk az öt legfontosabb népszavazási kérdést Magyarország jövőjéről!

A természettudományi tárgyakat tanító tanárokból mindenhol hiány van, fizikatanárból 209-et keresnek, kémiatanárból 143-at, biológiatanából 119-et, földrajz szakoz tanárból pedig 107-et.

Egy dél-dunántúli falu polgármestere a lapnak panaszkodott arról, hogy szinte lehetetlen a kisebb településekre csábítani a fiatal tanárokat. A legfőbb okok az ingerszegény környezet, illetve a diákok nagy része halmozottan hátrányos helyzetű családból érkezik, ami számos új problémát vet fel.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Forrás: Pécsi STOP/Népszava

Nyitókép illusztráció, forrás: pixabay.com