Már 13 EU-tagország ítélte el Magyarországot a homofób törvény miatt

2021. június 23. 11:48 2021. jún. 23. 11:48

„Nagyon veszélyes pillanat ez Magyarország és az EU számára is” – mondta például Írország EU-s ügyekért felelős minisztere.

Több EU-tagország is elítélte Magyarországot az új, homofób törvény miatt, ami többek közt megtiltja, hogy a 18 év alattiak számára „népszerűsítsék” és megjelenítsék a homoszexualitást és a transzneműséget, és az iskolai szexuális felvilágosításból is kizárja ezeket a témákat – írja a 444 Reutersre hivatkozva.

13 ország (Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxembourg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország) közös nyilatkozatot írt alá, amelyben elítélik a legutóbbi jogi változásokat, mint a véleménynyilvánítás szabadságához való jog megsértését és a „szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kirívó formáját”.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A svéd miniszter szerint az új törvény „groteszk”, a holland a visszavonását sürgette, míg az ír miniszter szerint az EU legfelső szintjén kellene kezelni az ügyet. Ausztria szerint helytelen volt a homofób rendelkezéseket a pedofíliát büntető törvényjavaslatba foglalni. 

Sophie Wilmes belga külügyminiszter szerint a magyar parlament olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek hátrányosan megkülönböztetik a szexuális kisebbségekhez tartozókat, és a gyermekek védelme ürügyén sértik a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot.

Wilmes, aki az általános uniós ügyekért felelős miniszerek Luxembourgban zajló ülésén vesz részt, kijelentette: mivel az új magyar jogszabályok aláássák Európa alapvető értékeit, a Benelux-országok "mint a szexuális kisebbségek jogainak hagyományos védelmezői" felvetették a kérdést a tanácsülésen. Az Európai Unió értékei nem választhatók szabadon - tette hozzá.

Forrás: 444.hu