Már 34 százalék feletti az élelmiszer infláció a G7 bevásárló kosara szerint

2022. augusztus 5. 09:26 2022. aug. 5. 09:26

A G7 nem hivatalos élelmiszerár-mérései szerint havonta öt százalékkal emelkednek az árak. A kép egyre aggasztóbb, és nem látni, hol lesz a vége.

Visszatekintve az elmúlt 12 hónapra, az látszik, hogy a magyar boltokat több hullámban érte el a drágulás. Az első ugrás még tavaly év végén következett be, akkor a korábbi egy-két százalékról hirtelen tíz százalék köré ugrott az éves alapon mért infláció, majd idén február-márciusban tíz helyett már húsz százalékról beszéltek, és azóta egyenletesen és nagy tempóban mennek felfelé az árak – írja a G7.

Az áprilisi húsz százalékról májusban már 25 százalék közelébe emelkedett a nagy bevásárlások összköltsége alapján számított drágulás, majd júniusban durván 30, júliusban pedig már csaknem 35 százalék volt a növekedés. Hangsúlyozzák, hogy mindez éves alapon értendő, tehát nincs benne semmilyen szezonalitás: most majdnem 35 százalékkal fizettek többet az élelmiszerekért, mint tavaly júliusban, és júniusban ez még „csak” 30 százalék volt a tavaly júniushoz képest.

Adataikat mindig a hónap végén, és mindig ugyanabban a négy boltláncban, az Aldiban, a Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban veszik fel. Amit egy éve a négy bolt átlagában még 16 324 forintért megkaptak, azért most 21 930 forintot kellett fizetniük, ez 34,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

Forrás: hirklikk.hu