Máris arat a fagyhalál – így mentsen életet a következő hetekben!

2017. január 4. 13:08

Máris több embert ragadott el a fagyhalál idehaza ezen a télen, mint az előző hasonló időszakában. Igen hideg napok jönnek, egy kis odafigyeléssel életeket menthetünk meg.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerdán azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy az eddigieknél is jobban figyeljen oda azokra az emberekre, akiket a szabad ég alatt, vagy fűtetlen otthonaikban fagyhalál fenyeget.

Az MSZF közleménye szerint már eddig is jelentősen emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma a múlt tél azonos időszakához képest, és az időjárási előrejelzés sem kecsegtet a veszély csökkenésével. A hét végén beköszönő dermesztő hidegben az eddigieknél is tömegesebb méreteket ölthet a fagyhalál, ha az emberek nem vigyáznak magukra, a rászorulók pedig időben nem részesülnek segítségben.

És ha mi nem figyelünk a környezetünkben élő emberekre.

Az MSZF tapasztalata szerint a legjobban forró teával, meleg levessel, energiadús táplálékkal lehet segíteni. Ha valaki elgémberedett, magatehetetlen embert lát, azonnal tárcsázza a 112 segélyhívó számot.

Fordítsanak kiemelt figyelmet az idős, magányos, beteg emberekre, szomszédokra is, mert a fagyhalál közülük szedi a legtöbb áldozatot – kéri az emberjogi mozgalom. Nekik elsősorban tűzifára, faaprításra, befűtésre, meleg ételre, és emberi szóra van szükségük.

A Magyar Szociális Fórum egyben arra szólította fel a rendőrséget, a katasztrófavédelmet és a polgári őrséget, hogy minden erejüket vessék latba az élet védelmében: helyezzék biztonságba a kihűléssel fenyegetett embereket és akár hatáskörüket túllépve is segítsenek azokon a rászorulókon, akik nem tudnak magukról gondoskodni.