Márki-Zay Péter február 14- én tart évértékelőt

2022. január 26. 09:56 2022. jan. 26. 09:56

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje is tart évértékelőt. A Hírklikk úgy értesült, hogy erre két nappal Orbán évértékelője után, vagyis február 14-én kerül sor.

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje két nappal Orbán Viktor évértékelője után tartja meg saját évértékelőjét. Azt egyelőre csak valószínűsíteni tudjuk, hogy azon mi fog elhangzani. Nyilván beszélni fog arról, mit gondol a Fidesz-KDNP 12 éve tartó uralmáról, hogy ez alatt az idő alatt a Fidesz tönkretette Magyarországot. Szót ejt arról is, hogy a Transparency International (TI) idei Korrupció Érzékelési Indexén (CPI), az uniós országok közül Magyarország továbbra is az utolsó előtti helyen áll 43 ponttal, és csak Bulgária maradt el tőle egy ponttal.

A korrupciót tekintve, az elmúlt tíz évben, Magyarország 12 helyet esett vissza, és a Fidesz kormányzó pártként súlyosan korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát, kiterjesztette befolyását a hatalom minden ágára. Így tovább korlátozta a független intézmények azon képességét, hogy a végrehajtó hatalmat ellenőrzés alatt tartsák. Szó lesz az uniós helyreállítási források átláthatatlan odaítéléséről, amelyekből a kormányhoz közelálló vállalkozások és önkormányzatok részesültek a legnagyobb arányban. A korrupció miatt a gazdaságfejlesztési támogatások alacsony hatékonysága is a témák között szerepelhet.

Ezen túlmenően, Márki-Zay Péter arról is beszélni fog, hogy az Egységben Magyarországért mit kínál Magyarországnak. Ezt pedig már a Hírklikknek adott január eleji interjújában is elmondta: „Magyarország egy demokratikus, szabad, európai jogállam lesz.”

Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjének arra is módja lesz, hogy a Magyarországnak felmutatott alternatíva mellett reagáljon az Orbán Viktor által elmondottakra. Hiszen, mint az már közismert, Márki-Zay Péter többször is kihívta nyilvános televíziós vitára Orbán Viktort. A jelenlegi miniszterelnök sorra kitért a kihívás elől, azt egy szóvivőjén keresztül elutasította. Így vita ugyan nem lesz, de az ellenzéki reagálás a miniszterelnök szavaira nem marad el.

Forrás: hirklikk.hu