Másfél évet kapott Orbán Budapesten bujkáló barátja

2020. október 1. 16:41 2020. okt. 1. 16:41

Nem jogerősen másfél évet kapott Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök. Ha valaki már nem emlékezne Orbán Viktor barátjára, ő az a politikus, aki 2018-ban, máig tisztázatlan körülmények között, egy kétéves börtönbüntetés elől Magyarországra szökött, ahol menedékjogot kért és kapott. Az akkori vád szerint, Gruevszki miniszterelnöksége idején mintegy 600 ezer eurós kárt okozott az azóta Észak-Macedónia néven ismert országnak. Gruevszkiről még annyit érdemes tudni, hogy nem Orbán Viktor, hanem az ő kormánya találta ki a Stop Soros kampányt, még 2013-ban.

Nikola Gruevszki 2018-ban kalandos körülmények között, a feltevések alapján, magyar diplomáciai segédlettel menekült Magyarországra. Állítása szerint, politikai okokból üldözték és akarták börtönbe küldeni, ám a vád szerint miniszterelnöksége idején mintegy 600 ezer euró értékben luxusautókat vásároltak, és ezzel kárt okoztak az országnak.

A másik ügy, Nikola Gruevszki mostani, bírósági ítéletének előzményei még 2013-ra nyúlnak vissza. A volt macedón kormányfő, hasonlóan Orbán Viktorhoz, nem kifejezetten rajongott hazája fővárosáért, de főleg annak vezetéséért. Gruevszki azonban előbbre jár, mint Orbán, és a mostani, még nem jogerős ítélet szerint, 2013-ban arra biztatta a tüntetőket, hogy törjenek be a szkopjei városházára, és akadályozzák meg, hogy ott ülő politikai ellenfelei meggátolják a város átépítésére vonatkozó terveit.

Nálunk szerencsére nem ennyire durva a helyzet. Orbán Viktor „csak” a főváros ellehetetlenítésén iparkodik, mégpedig azzal, hogy forrásokat von el Budapesttől. Arra még nem került sor, hogy tüntetőket arra biztasson, törjenek be a Városházára és akadályozzák meg, hogy például a Liget projekt ellen szavazhasson a fővárosi közgyűlés.

Gruevszki tehát Orbán előtt jár, de nemcsak ebben: abban is megelőzte Orbánt, hogy a Soros György elleni kampányt ők már akkor bedobták a köztudatba, amikor Orbán Viktor és stábja még csak álmodott a magyar származású amerikai milliárdos – nem mellesleg Orbán és számos fideszes egykori mentora – elleni uszításról. Gruevszkiék hét évvel ezelőtt hirdették meg Macedóniában a Stop Soros kampányt, amelyet aztán, eltérően a magyar megvalósítástól, SOS néven rövidítettek

Orbán Viktor barátja, az immár két bűncselekményért is elítélt Gruevszki minden jel szerint most is Budapesten él, és jelen állás szerint uszításért – vagyis a Stop Soros (SOS) kampányért – nem kell bíróság előtt felelnie.

Forrás: hirklikk.hu