Matolcsy éles bírálata rendszerkritikává állt össze

2022. december 5. 18:00 2022. dec. 5. 18:00

Szakmai önvédelem, befektetés személyes jövőjébe. Ezt tartja Lendvai Ildikó az egyik lehetséges megoldásnak arra, hogy Matolcsy György élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. De elképzelhetőnek vél két másik feltételezést is: az egyik, hogy Orbán esetleg elengedni készül a „jobb kezét”; netán egyfajta Orbán által ráosztott szerepjáték ez. A ma már elsősorban közéleti megnyilvánulásairól ismert volt vezető szocialista politikus azt mondja, információk híján csak találgatni lehet, illetve a jelekből olvasni. „Ugyanis a kremlinológia mintájára karmelinológia kell ahhoz, hogy kikövetkeztessük Orbán szándékait”. Ha feltételezései igaznak bizonyulnak, Matolcsyt akár menesztheti is a miniszterelnök.

Senki nem gondolta volna, hogy a nap belpolitikai bombája az Országgyűlés gazdasági bizottságában fog robbanni. Még kevésbé sejthette bárki is, hogy a detonátor nem más lesz, mint Matolcsy György. Merthogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke elképesztően élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Minderről annak köszönhetően szerezhetett a nagyérdemű tudomást, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, a bizottság tagja már délben kivonatolta Matolcsy délelőtti fellépését, amit Facebook-posztjában nemes egyszerűséggel azzal vezetett fel, hogy „Matolcsy György megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak!”

De mit is mondott a jegybank elnöke, akiről Orbán korábban még a jobbkezének nevezett? Álljon itt néhány tétel Matolcsy mondandójából.

„Magyarország válság-közeli helyzetben van”.

Magyarország „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”.

„Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”.

„Megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül”; „Helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”.

 „Az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”.

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

„Az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel”

Mindez magyarra lefordítva annyit jelent, hogy Orbán egyik – eddigi leglojálisabb – embere – aki már az első, 1998 és 2002 közötti Orbán-kormányban is miniszter volt – nekiment a kormányfőnek és a kormányának. De mi lehet az oka? Mi történhetett, hogy olyan igazságokat mondott ki, amelyeket a nem kormányhű politikusok, elemzők és média évek óta hangoztatnak? Mi állhat a háttérben? A magyar belpolitikában a rendszerváltozás óta a legmagasabb szinteken is jártas, annak szereplőit jól ismerő korábbi szocialista vezetőt, Lendvai Ildikót kérdeztük.

Noha nem előzmények nélküliek Matolcsy ilyen kijelentései – kisebb gazdasági lapokban, interjúkban és önálló cikkekben a mostani válság idején már szólt arról, hogy mi nem tetszik neki –, de ez most minőségi változást jelent – szögezte le a Lendvai. Korábban ugyanis kevésbé politikai helyszíneken beszélt ilyesmiről, de a parlamenti bizottság kiemelt politikai helyszínnek számít. Plusz: eddig kevésbé ennyire átfogóan fogalmazott meg bírálatokat, amelyek most gazdasági rendszerkritikává álltak össze. „Azaz, ez több annál, mint amit már hallhattunk, megszokhattunk Matolcsytól” – húzta alá.

S hogy mi lehet az oka a ma elhangzott, a kormány gazdaságpolitikáját rendszerbírálatként megfogalmazott beszédnek”? „Mindenféle információ híján csak saccolni tudok, de három feltételezés lehetséges” – mondta Lendvai.  Az egyik – amit viszonylag a legegyszerűbbnek nevez – az, hogy Matolcsy mégis csak egy közgazdász („azt persze ne firtassuk, hogy milyen, s hogy mit csinált ebben a minőségében”), vannak nemzetközi kapcsolatai, a többi európai bankelnökkel rendszeresen részt vesz különféle tanácskozásokon és valószínűleg ugyanazt látja gazdasági szemüvegen át, mint amit mi is látunk politikai szemüveggel, nevezetesen az Orbán-féle válságkezelés teljes elszigetelődését. „Ezért az első magyarázatom az, hogy Matolcsy megpróbálja a saját felelősségét minimalizálni a történetben” – fejtegette a korábbi politikus. Lehet, azt gondolja, hogy akár tőle is megválhat Orbán, „mert bár ugye korábban a jobbkezének nevezte, de mint tudjuk, súlyos betegségek idején az ember akár a jobb kezétől is megválhat”. Matolcsy vélekedhet úgy, hogy nem tart örökké a bankelnöksége, s fontosnak tarthatja, hogy „egy szemétlapáttal összesepergesse a szakmai renoméjának a morzsáit, hátha egy kicsi még marad belőle”. Azaz, ez a mai performansza Lendvai szerint lehetett pusztán szakmai önvédelem, befektetés személyes jövőjébe.

A második magyarázatnak is voltak mostanság előjelei, mégpedig a kormányon és a fideszes gazdasági eliten belüli, éleződő ellentétek – idézte fel Lendvai, példaként említve a tárcák átszervezését, a kormányon belüli mozgásokat, „s a Fideszre ugyan nem jellemző, hogy a csatazaj kihallatszon, de most ez is megtörtént, például, Palkovics volt miniszter ügyével, amit már nem lehetett elfojtani a szokásos fideszes hangszigeteléssel”. A kormányon belül amúgy is fogy Matolcsy körül a levegő – emlékeztetett, rámutatva: évek óta tanúi lehetünk a Matolcsy-Varga Mihály párharcnak. Emellett – hozott fel még egy szempontot – mostanság egyre nagyobb hatalomra tesz szert Nagy Márton, aki immár gazdaságfejlesztési miniszterként kulcsminiszterré avanzsált, s aki Matolcsy helyettese volt a jegybankban, de – máig sem kiszivárgott – konfliktus volt kettejük között, mire távozott az MNB-ből, és Orbán vette magához. „Lehet, hogy Matolcsy érzi, már nem neki áll a zászló Orbánnál, aki, ha úgy adódik, könnyen őt teheti meg bűnbaknak” – szögezte le, hozzátéve: például arra hivatkozhat, hogy miközben a jegybank törvényben rögzített első számú feladata a nemzeti valuta védelme – s ha csak a számokat, az árfolyamot nézzük (e sorok írásakor 412 felett jár a forint az euróhoz képest – a szerk.), akkor ebben látványos kudarcot vallott a Matolcsy-vezette MNB.  S lehet, Orbán már maga is látja, hogy ezzel a személyi felállással kezdeni kell valamit, Matolcsynál pedig nem lenne megfelelőbb bűnbak, a teljesítménye ugyanis messze van a tökéletestől, a fideszes közvélemény előtt pedig nem népszerű. Persze ehhez az kell, hogy Orbánnak legyen egy ugyanennyire lojális embere (Nagy Márton?) – lehet, Matolcsy ezt érzi és akkor ez a mai megnyilvánulása, akár elővágás is lehet.

Lendvainak van egy harmadik feltételezése is, amiről azt mondta, hogy „ez már nagyon összeesküvés elmélet-szagú, és ez a leggyengébb a három közül”. Ez pedig az, hogy ez valamiféle szerepjáték is („bár, én, a magam részéről persze nem esküdnék össze Matolcsyval”). Igaz, a jegybankelnök nem az a személyiség, aki alkalmas ilyen összebeszélésre. Ezzel együtt is akár lehet ez a mai megnyilvánulás olyan lépések előkészítése, mint például az ársapka beszüntetése. Ha ez lenne a tényleges oka Matolcsy mai bírálatának, akkor Orbán egy idő után azt mondaná, hogy őt ugyan a nép érdeke vezérli, de most fájó szívvel lépni kell, hiszen már a jegybank elnöke is azt mondja, hogy szüntessék meg az ársapkát.

Egy szó, mint száz, Lendvai Ildikó szerint ez a mai Matolcsy-féle bírálatözön lehet egy nagyobb belső forrongás előszele. A belpolitikai életet, mint a tenyerét ismerő volt politikus nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire figyelemre méltó a bírálat helyszíne, az Országgyűlés gazdasági bizottsága, ami nem pusztán azért árulkodó, mert egy politikailag kitüntetett hely. Ami pluszban figyelemre méltó, az az, hogy a testületben jelentős a fideszes többség. Más szóval: Matolcsy üzenhetett a Fidesznek, a szakmának és a saját táborának egyaránt.

„Persze, ahogy a Fideszt ismerjük, soha nem fogjuk megtudni, hogy mi történt” – mondta Lendvai Ildikó. Nekünk a jelekből kell olvasnunk – mutatott rá, leszögezve: a kremlinológia mintájára „karmelinológia” kell ma ahhoz, hogy különféle jelekből kikövetkeztessük Orbán szándékait.

 

Forrás: hirklikk.hu