Meddig gondolkozhat egy köztársasági elnök?

2022. május 14. 06:35 2022. máj. 14. 06:35

Börtön helyett egymás után kapja az uniós pénzeket a korrupció miatt öt évre ítélt volt polgármester – olvashatjuk a 24.hu írásában. Arról van szó, hogy Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester büntetésének elhalasztását még Völner Pál korrupcióval gyanúsított volt államtitkár rendelte el.

Így börtön helyett többek között cégalapítással foglalkozott, egymás után veszi fel az európai uniós vissza nem térítendő agrártámogatásokat, városbálokon vett részt, és Csíkszentdomokoson szurkolt a magyar Országgyűlés focicsapatának meccsén.

Hogyan tehette mindezt? Miért nincsen rács mögött?

Azért, mert az ellene hozott jogerős bírósági ítélet miatt Veres Margit a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvényt nyújtott be, amelynek elbírálását az érvényben lévő szabályok szerint szabadlábon várhatja ki. Erre az Igazságügyi Minisztérium döntése alapján van lehetőség, a tárca ugyanis felfüggesztheti a büntetés végrehajtását.

A szabályok értelmében, a kegyelmi eljárás során a miniszter által átruházott hatáskörben eljárva, a parlamenti államtitkár elrendelheti a büntetés vagy a javítóintézeti nevelés végrehajtásának a köztársasági elnök döntéséig történő elhalasztását vagy félbeszakítását. Vagyis – akárcsak a Pegasus-botránynál – Varga Judit itt is átruházta a döntés jogát Völner Pálra, ő pedig államtitkári jogkörénél fogva cselekedett így.

Jogkövető állampolgárként azt gondolom, hogy csak különlegesen nyomós érv miatt lehetne egy ilyen felfüggesztést elrendelni, például, ha az elítélt súlyos egészségi állapota az életét veszélyeztetné, amennyiben büntetés-végrehajtási intézetbe kerülne. Ez esetben azonban ez nincs így, Veres Margit úgy él, mint Marci Hevesen, ha ez a mondás nem lenne kissé furcsa egy nő esetében. Ráadásul Völlner Pál akkori döntésének indoklását a közvélemény nem ismerhette meg, és most sem ismeri.

Ám nemcsak ez az egyetlen gyanús körülmény van ebben az ügyben. Ami igazán érthetetlen, az az, hogy vajon Áder János miért nem volt képes – hivatali ideje alatt – négy éven(!) át döntést hozni erről a kegyelmi kérvényről? Vajon mi állhat ennek a tesze-toszaságnak a hátterében? Azt is jó volna tudni, vajon tervezik-e felülvizsgálni ezt a jogszabályt, mert ha nem, akkor elméletileg egy benyújtott kegyelmi kérvényről akár az idők végezetéig se kellene döntenie az államfőnek.

Bizonyára számos bokros teendője van a most hivatalba lépett Novák Katalinnak. Mégis remélem, ha ő vagy illetékes munkatársai olvassák írásomat, talán elgondolkoznak azon, meddig is gondolkozhat el egy döntésen a hivatalban lévő köztársasági elnök…

Forrás: hirklikk.hu